Владимир Путин

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа днес закон за контрасанкции срещу Съединените щати и всички други неприятелски чужди държави. Пълният текст на документа може да бъде намерен на официалния портал за правна информация на Руската федерация.

Според новия закон правителството с решение на президента получава правото да въвежда различни контрамерки. Отбелязва се, че политиката на санкции не трябва да се прилага за жизненоважни стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Първоначално правителството на Русия е предложило  16 ответни мерки, но на второ четене те са били намалени  само на  шест.

Контрасанкции ще бъдат  наложени, както срещу недружелюбни държави, така и срещу организации под юрисдикцията на тези държави.

На компании от Съединените щати или други неприятелски настроени държави вече е забранено да участват в договори за обществени поръчки и в приватизация на държавна собственост.

Освен това правителството вече може напълно да спира или преустановява международното сътрудничество с неприятелски държави, както и с организации под тяхна юрисдикция или свързани с тях.

Също така става възможно да се забрани или ограничи вносът и износът на продукти или суровини от САЩ и други държави, които са агресивни към Русия.

От руската  страна отбелязват , че новите забрани няма да засегнат стоки, внасяни от граждани на Руската федерация или чужденци за лична употреба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви