Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Дарън К., английски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в Република България.

Дарън К. е привлечен като обвиняем за това, че на 28.07.2022 г., в апартамент в кв. „Сарафово“, жилищен комплекс „Атлантис Резиденс парк“, направил опит умишлено да умъртви Д. К., като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини (престъпление чл.115, вр. 18, ал. 1 от НК).

Делото бе гледано с видеоконферентна връзка с обвиняемия от болничната стая в УМБАЛ – Бургас, където е настанен за лечение.

В съдебно заседание прокуратурата поддържа искането си за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Защитата на Дарън К. поиска от съда да му бъде наложена мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Окръжен съд – Бургас констатира, че от материалите по досъдебното производство може да се направи предположение за съпричастност на Дарън К. в извършването на деянието, в което е обвинен.

Престъплението е тежко, предвижда се наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Според съда е налице и другата предпоставка визирана в Наказателния кодекс, а именно, че ако е на свобода обвиняемият може да извърши и друго престъпление.

„Този извод се извежда от механизма на извършване на деянието, извършено брутално, жестоко нападение на собствената му съпруга, с нанесени многобройни прободни рани. Безспорно се установява, че пострадалата и обвиняемия са във влошени семейни отношения, което е довело и до настоящият инцидент между съпрузите“, казва в мотивите си съда.

От друга страна реалната опасност да се укрие Дарън К. се презюмира и съгласно НПК, тъй като престъплението, в което е обвинен предвижда наказание не по-малко от 10 години „Лишавне от свобода“.

Въпреки налични данни по досъдебното производство за влошено здравословно състояние на обвиняемия към настоящия момент, предвид обстоятелството, че същия е самонаранил и себе си, Окръжен съд – Бургас счете, че в условията на затвора са налице условия за провеждане на лечение на задържани лица със здравословни проблеми и може да му се осигури адекватно лечение.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

1 КОМЕНТАР

  1. От заглавието и съдържанието на статията не се разбира жената убита ли е или е опит за убийството???

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви