Ползите от кафето за здравето са често обсъждана тема в наши дни. Някои хора твърдят, че то е напълно здравословно, докато други казват, че има последици за здравето, за които трябва да се внимава.

Но къде се намира истината сред тези изследвания? И когато става въпрос конкретно за мозъка и познавателните способности, как кафето влияе на здравето ви?

След разговор с няколко диетолози, от Eatthisnotthat разказват какво прави кафето с мозъка ви.

То може да наруши съня ви

Ако пиете кафе по всяко време на деня, рискувате да загубите част от съня си по-късно вечерта. Нашият диетолог обяснява защо това е свързано с въздействието на кафето върху мозъка.

„Един от основните начини, по които кафето влияе на мозъка, е взаимодействието му с невротрансмитера аденозин“, казва Триста Бест, MPH, RD, LD в Balance One Supplements. „Този невротрансмитер играе роля в насърчаването на съня, тъй като се натрупва през целия ден.

По молекулярна структура обаче той е сходен с кофеина, което означава, че се конкурира с кофеина за рецепторни места в мозъка. Кофеинът побеждава и предизвиква потискащо действие на аденозина.“

Според Бест „това е една причина много хора да не могат да заспят или да имат лош сън, когато пият кафе след определен час от деня“.

Освен че може да наруши съня ви, всъщност е установено, че кафето има положително въздействие върху здравето на мозъка и познавателните способности.

„Благоприятният ефект на кафето върху мозъка е способността му да подобрява мозъчната и когнитивната функция. Кофеинът стимулира освобождаването на полезни невротрансмитери, включително допамин, серотонин и норадреналин – казва Бест, – а това води до подобряване на времето за реакция, настроението, разбирането и вниманието.“

Въпреки че определено е доказано, че кофеинът има положително въздействие върху когнитивните функции, в момента се провеждат допълнителни изследвания относно възможността някои от тези когнитивни ползи да идват и от безкофеиновото кафе, което означава, че антиоксидантите в тази напитка също могат да играят голяма роля.

Неговите антиоксиданти могат да бъдат от полза за здравето на мозъка ви

Кафето е естествено пълно с мощни антиоксиданти, за които е известно, че помагат на здравето на мозъка ви.

„Антиоксидантите и повече от сто биологично активни вещества в кафето предотвратяват увреждането на съдовете и артериите и от своя страна могат да помогнат за перфузията на кръвта (здравословната сила, с която кръвта преминава през цялото тяло), което означава здравословен приток на кръв към мозъка“, казва Моргин Клеър, MS, RDN, автор във Fit Healthy Momma.

Не само това, но Клеър добавя, че кафето може да бъде полезно и за превенция.

„Антиоксидантите в кафето също така се борят със свободните радикали (т.е. с увреждането) на клетките на тялото ви, като вероятно осигуряват защитен ефект срещу мозъчни заболявания.“

В по-голямата си част кафето може да играе положителна роля за здравето на мозъка ви. Тези ползи обаче ще бъдат повлияни от начина, по който пиете кафето си, така че вземете предвид колко сметана и добавена захар използвате.

Ако имате някакви съмнения относно начина, по който то влияе на мозъка ви, посъветвайте се с вашия лекар, за да научите повече.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви