За първите 4 месеца от началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4 200 тона оръжия с подписа на Корнелия Нинова, обяви на брифинг уволненият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Според него те са разтоварвани на полското летище Жешов, откъдето основно се разпределят доставки за Украйна.Той заяви, че бившият министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е знаела за износа през Полша и е имала пряко участие.

„Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един самолет, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, трябва да отбележи над коя държава лети. Получената информация от МВнР надмина най-смелите ми очаквания.

Съгласно ЗДОИ депозирах искане до МВнР колко самолета с българско оръжие са летели до летище Жешов – на 70 км от границата с Украйна, на територията на Полша.

За 14 месеца преди войната нито един самолет с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите 4 месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша“, каза Михайлов и посочи, че повечето държави използват летището като логистичен хъб за трансфер на оръжия към нападнатата от Русия страна.

„Служебното правителство трябва да развърже този възел и наследство, оставено от г-жа Нинова – блокираните разрешения за износ на българско оръжие на стойност 1 млрд. лева. Ако още три месеца продължава това партийно надлъгване, ще бъде унищожена индустрията“, допълни бившият шеф на „Кинтекс“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви