Стоматолог Гергана Велева

Една от най-скъпите здравни услуги у нас, е  зъболечението. В последните години да посетиш стоматологичен кабинет си стана буквално лукс. И въпреки, че НЗОК покрива лечението на два зъба и едно изваждане за година за здравноосигурените, отиването  при личния зъболекар си е изпитание за по-голяма част от хората. Ако пък не сте осигурени, това си е истински кошмар, да не кажем, че за един голям процент от неосигурените лица си е буквално  невъзможно.

Защо се получава това и какви са причините да бъдат толкова скъпи стоматологичните услуги, от BurgasNews отправяме запитване към д-р Гергана Велева – дентален специалист и собственик на частен стоматологичен кабинет.

Д-р Гергана Велева завършва Дентална Медицина в Медицински Университет – София. Професионалните и интереси са съсредоточени в кариесология, детска стоматология, пародонтология и естетични процедури с филъри.

Д-р Велева посещава множество следдипломни курсове, има опит в хирургията и развива своя частна практика основавайки „Dental care and Aesthetics by Dr. Gergana Veleva“ в гр. София, кв. Лозенец, където работи със своите пациенти.

Д-р Велева, защо са толкова скъпи стоматологичните услуги? Примерно, за здравно осигурено лице, отиващо на зъболекар, се полагат две правения на зъб и едно вадене годишно. В един момент се оказва, че пациентът трябва да заплати допълнително 50 – 100, че и повече лева за обработването на един кариес, да речем. Нали здравната каса покрива всички разходи по лечението или не е така?  

Здравната каса покрива разходите за определени манипулации и то в ограничен брой – профилактичен преглед, лечение на 2 кариеса и екстракция – вадене на зъб. Всичко това за една календарна година. Всеки стоматолог има избор дали да сключи договор със здравната каса, или не. Ако бъде сключен такъв договор, зъболекарят за изброените манипулации получава определена фиксирана сума от НЗОК. Пример е лечението на неусложнени кариеси – разбирайте направа на пломба. За нея здравната каса дава 40 лева, а останалата част си я заплаща пациента. Тоест, примерно  цена за пломба 100 лева – 40 лева фиксирана цена плаща здравната каса, 60 лева пациентът. Изплащаните суми от здравната каса от години търпят малко промени или ако има такива, то те са пренебрежително малки. Вие виждате, че инфлацията всяка година е факт и стоматологичните услуги поскъпват спрямо нея, както всички други услуги и продукти.

Да кажем една пломба е сто лева. Защо има случаи, когато пациент със здравни осигуровки отива да му правят кариес, за поставяне на лекарство, което умъртвява нерва му вземат допълнително 50 лева. Отива втори път да махнат лекарството и да му поставят пломба и заплаща допълнително сума да кажем 90 лева, че може и повече. Нали доплащаше само 60 лева.

Стоматологията е на свободния пазар и всеки зъболекар може сам да определя своя ценоразпис. Тоест, в една клиника да струва пломбата 50 лева, в друга 150 лева, в трета 200 лева. Също, както в една хранителна верига олиото може да струва 5 лева в друга 7 лева.

Нашата система на здравеопазване си има своите плюсове и минуси, но мога да Ви гарантирам, че няма страна в света, в която денталното лечение да е напълно безплатно.  Още повече, имайки предвид колко са ниски здравните осигуровки.

Здравните осигуровки са съобразени с доходите. Въпреки това и те се повишават. Хората масово са  обеднели, а все пак и медицината не е търговия.

Лекарите, независимо от тяхната специалност, имат морален дълг да лекуват пациенти, но както и другите хора и професии са хора, които имат семейства и разходи. Тоест, няма как да лекуваме безплатно, за да изпълняваме своя дълг към обществото. Проблемът, който визирате, има връзка по-скоро с политическата и икономическата ситуация в държавата, отколкото със зъболекарите, като гилдия.

От моята практика мога да споделя, че договорът с НЗОК за мен е неоправдан, точно поради описаното положение.

Изискванията да бъде сключен такъв са безброй, а документацията изисква много време, което изяжда времето за практическо лечение, за да се спестят 20 лева на пациента, например.

Лично аз предпочитам да правя редовно отстъпки на пациентите, като то, в крайна сметка, излиза като финална цена за тях, както ако беше по здравна каса, но за мен и моята практика спестява време, разходи и главоболия, които са неизменна част от работата с държавни институции.

Значи искате да кажете, че здравната каса е фиксирала цена 40 лева, която отпуска за една пломба, а сумата, която стоматолог поставя за лечението си – няма линии?

Да, искам да кажа, че сумата, която здравната каса изплаща за дадена манипулация е фиксирана, а сумата, която даден зъболекар е поставил на лечение, може да варира. Ако един зъболекар прави пломба за 40 лева, ако пациентът донесе здравната си книжка, няма да доплаща нищо.

Е, нищо!? До сега говорихме за цени от 60 и повече лева, сега – нищо?

Въпросът е друг. Въпросът е има ли зъболекар, особено в София, който да предлага лечение на такива цени. Разбира се това е риторичен въпрос. Стойността на нашите услуги не се определя само от цената на нашите материали. Въпреки, че и те са скъпи.

В тази цена се включва наем, ток, кредит за помещение, битови сметки, счетоводство, реклама, данъци, осигуровки, заплати за персонал, извозване и отчетност на производствения боклук, и какво ли още не.

Тези неща остават невидими за пациентите. За жалост повечето пациенти смятат, че зъболекарите прибират парите с лявата си ръка в десния джоб. Истината обаче е друга и това мога да Ви го гарантирам от първо лице. Моята практика е относително млада, тепърва стартира и трудностите са на всяка крачка. Надявам се, че отговорът ми е бил изчерпателен и правилно разбран?

Не, не е разбран и винаги ще има въпросителни от страна на журналистите. Извинявайте, но държавата е в пълното си основание да се намеси и да сложи червени линии за цените, определяни от стоматолозите. Казвате, един стоматолог можел да си сложи горница 50 лева, можел и 200 лева? Имали сте разходи за реклама, ток, вода, персонал и прочее. Извинявайте, но почти всеки бизнес има тези разходи, а Вашите са достатъчно скъпи.

Няма как държавата да се намеси и да сложи каквато и да е горна цена на дадена услуга. Живеем в демократично общество и свободен пазар. Търсенето определя предлагането. Цената на стоматологичните услуги е такава не само заради разходите. Мисля, че е ясно – професията е добре заплатена като цяло, ако си реализирал се стоматолог. Това не значи, че стоматологията носи бързи пари, иначе всеки щеше да стане зъболекар. Не живеем в социализма и заплащането не е едно и също за всички, за добро или лошо.

Съгласен съм, но до някъде – такива драстични разлики в цени и надценки. По Вашите думи разбрахме, че ако сте утвърден зъболекар, може да сложите цена и от 1000 лева за пломба. Все едно една новооткрита бензиностанция да продава бензин на 3 и 90 лева, а една утвърдена да го продават на 50 лева. И да казват „При нас е по-качествен, защото сме професионалисти в областта на търговията с горива“.

Примерът Ви за горивата не е точен. Въпросът за горивата и техните цени, както на цигари и алкохол, стои по различен начин. Колкото и да не Ви се иска, ще има заведения с шопска салата за 20 лева и зъболекари с цена за пломба от 180 – 200 лева. Цените на нашите услуги са определени от Министерството на здравеопазването и българският лекарски съюз, но техният характер е препоръчителен, а не задължителен. В противен случай би било в разрез със законодателството.

Да сравняваме шопската салата с услугите на стоматолог не е много добре. А и такива заведения с такива цени са чест обект на обсъждания в медиите, както не просперират дълго, за разлика от стоматолозите. Шопска салата можеш да не си поръчаш за двайсет лева, но ако се наложи да правиш зъб за двеста и нямаш възможност, се умира.

Тук диалогът с моята събеседничка прекъсна, но проблемът си остава висящ в пространството, както и многото въпроси свързани с него.

Къде е държавата, като регулатор?

Уважаваме гилдията на стоматолозите и тяхната професия, но Министерството на здравеопазването и Стоматологичния съюз в страната не си ли противоречат със закона в България, който на едни налага регулаторни цени и тавани, а на  други – не!? Особено в сфери, които засягат здравето на хората.

От BurgasNews ще отправим запитвания към Министерството на здравеопазването и Съюза на стоматолозите в страната по тези проблеми.

Бихме желали да получим отговор защо цените на зъболекраските услуги са толкова високи? Кой има интерес от това и защо няма очертани линии на допустими надценки, които се поставят от денталните специалисти? Факт е, че търговията със здраве стана доходоносен бизнес през последните години. Но и тук трябва да има граници на предел и допустимост. В противен случай здравните служители ще продължават да гледат на пациентите си като на клиенти, поръчващи си шопска салата и ракия.

Интервю на Янчо Николов

 

13 КОМЕНТАРИ

 1. Когато искаш да караш Ферари , но не ти се плаща и за голф караш Москвич ….условията на капитализъм позволяват автономноста на денталните практика и на частните медицински центрове и лаборатории …
  Пример -“ вадене на нерви “при колега неспециалист , усложнение – пропуск в намирането на един от каналите поради липса на увеличение (което струва между 3000 и 60 000 лупи/микроскоп )
  Резултат несполучливо лечение – екстракция (вадене ) на зъба или пренасочване за лечение при специалист , който ги е платил тези 3000-60000
  Е дали според вас някой , който е инвестирал Х-брой време и финанси ,за машини и следдипломни стажове ще е съгласен на същото възнаграждение ????????
  Този тип изказ и размишление биха намерили място в едно комунистическо /марксистко общество , но в условие на демокрация и капитализъм , крещи за вашата некомпетентност и недоразбраност …. Уви ….

  • хахаххаха направи виеба майката журналиаста кирлияви помияри. лупите му колко аструявали, апаратите. явие безь пари ли иаскате бе помияври? направо ви зьакопа тоя янчо николов евала. асамо така. щом нададоха явой мизьерниците зьначи има голявм ефект. каскяви аследдипломни астасжояве яве некасдърници зьас никаскъяв хуй не астасявасте. пълни мошеници и доявчи нас ьздрасявнастас касасас.

  • Хайде стига с тия след дипломни стажове и инвестиции! С нищо не сте по-специални от другите. В повечето случаи сте пълна леш от сборище келеши печалбари. Няма хуманност и ценности у вас. Било скъпо. За всички е еднакво скъпо. Да не сте избирали тази професия, да сте станали заварчици или строителни инженери. Таван на услугите трябва да има. Било капитализъм, да, ама див! Е, няма да я бъде вашата.

 2. Господин Николов, как не ви е срам да сравнявате услугата на стоматолозите с продажба на бензин, а после да укорявате сравнението на колежката с шопска салата…
  Не знам какъв „държавен проблем“ са „високите“ цени на стоматолозите, но некомпетентните, необразовани, често корумпирани и купени журналисти, а във вашия случай на всичкото отгоре и нагли, е мноооогооо голям ПРОБЛЕМ!

  • ТЪЙ, ТЪЙ НАГЪЛ, КУПЕН, КОРУМПИРАН И НЕГРАМОТЕН, АМА ДОСТАТЪЧНО УМЕН И ОБРАЗОВАН ДА ПОСТВИ БОКЛУК КАТ КОЛЕЖКАТА ВИ НА МЯСТО. НАПРАВО Я ЗАБИ. ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТ БРАВО ГОСПОДИН НИКОЛОВ. МНОГО СА МУ ДОБРИ СРАВНЕНИЯТА. ТЯ ПРЕДИ ТОВА СРАВНЯВА ЗЪБОЛЕКАРСКИТЕ УСЛУГИ С ОЛИОТО В МАГАЗИНИТЕ. ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ЗА ТЕБ МА МЪРШО!!!

  • ДУХАЙ ПАЧА ГРОЗНА! ТОЯ ПЪТ ЖУРНАЛЯТА СА СИ НА МЯСТО. ДАНО ЗАКРИЯТ ВСИЧКИ ТАКИВА ШАНАДЖИЙСКИ КАБИНЕТИ КАТ НА ТОЯ ИЗЬРУСЕН МИНДИЛ!

 3. Журналистът е дебил. 6 години учене = 72 месеца по 600 лв. издръжка + 6000 лв. за такси и около 1000 лв. за учебници… Приблизително 50000 лв. и точно 6 години от живота на един зъболекар са били „погубени“ в това той да завърши. Оттук – натаък следва сериозната инвестиция. Кабинет 200000лв. , 50000 лв. за обурудване и ремонти и пр. (с кйтайски стол за 6000), като само лупите са му колкото стола, 3000 лв. разход всеки месец. 300000 инвестиция трябва да се избие за 4 години максимум, за да е успешен един бизнес. Това прави доход от 6300 + 3000 за месец. Тук идват и курсовете които стигат до 15 000 лв. за курс. Изобщо не включвам споменатите от колежката разходи
  Г-н журналист – пукайте си доматите с кривите зъби и да не сте влезнали в кабинет. Има ракия и клещи – пробвайте се сам – вкъщи. В Германия взимат по 2000€ за „умъртвяване на нерви“.

  • Дебил щото ви казва истината. Много са точни въпросите и направо я е заковал за стената. От край време си мислите че като в западните държави са скъпи услугите и тук трябва да е така. За западняците е скъпо какво остава за нас прошляците. Не се хабете да пишете колко време се учи и какви заеми и издръжки са плащали зъбарите. Всички студенти са така. Ракията и клещите ги раздава некадърната ти колежка помияр долен. Сравнява правенето на зъби с олиото в билата и шопските салати. Тая перхидролена пачавра. Бръкнаха ви в алчните гъзове а? Ебавайте си майката нещастници!!!

  • Погубени години ли? Ами да не си е губил времето а да ходи да носи вар на някой строеж. Нали са погубени годините? Хайде не ми се защитавайте един друг, че сте само боклуци кат ви гледам. Алчни и некадърници. Наистина шест години сте си губели времето без да научите нищо. И 2 лева са ви много..

 4. Адмирации господин Николов, толкова точни и перфектно зададени въпроси направо бръкнаха в гъза на денталната мафия. Само как скочиха да се защитават паразитите, досега никой не е набирал така тия кожодери. С какво са повече от другите. Изькуствено нагнетено мнение, че са големи специалисти. Търгаши прости

 5. Време беше някой да постави простите некадърни и нагли зъбоправци на място. Даже не сте лекари бе нещастници. Учили много ами ще учите както учат другите. То се вижда колко сте учили пълни неудачници и непрокопсаници…

 6. Държавата трябва да се намеси и да сложи граници на тея кожодери! Не може да си правят каквото искат и да съдират кожите от гърбовете на хората. А здравните каси дето точат е направо страшна работа. Хората не разбират и тия пишат какви ли не манипулации. Долу зъболекарската мафия!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви