В Отделението за долекуване на УМБАЛ Бургас, познато още като „хосписа на болницата“, изправиха на крака мъж, преживял тежък инсулт. Пациентът пристига съвсем неподвижен. След упорита рехабилитация и обгрижване, днес вече ходи и може да се грижи за себе си.

„На този, който е измислил това отделение, трябва да му издигнат паметник. Не мога да опиша колко съм доволна и колко се радвам, че днес съпругът ми вече е на крака“, казва Павлина Попова.

„Тук получихме всичко – отношение, грижи, внимание, чувствам се спокойна, че той е в добри ръце. Голям плюс е, че хосписът е в болницата и има лекари, които да реагират, ако нещо се случи „, допълва тя.

Костадин Попов пристига в отделението след тежък инсулт. Не може да става от леглото, не може да се обслужва сам, не може нито да говори, нито да се храни. Нуждае се от допълнителни грижи и болнично лечение, но това не може да се случи в условията на клиничните пътеки.

Съпругата Павлина, също като десетки други семейства в подобно положение, започва отчаяно да търси варианти. Преди инсулта съпругът й работи, тя също всеки ден е на работа, както и всички роднини и близки.

„Навсякъде, където питах, изискваха да има придружител 24 часа. Няма как да напусна работа, не можем да си го позволим“, разказва тя. Единствено в Отделението за долекуване на УМБАЛ Бургас й обяснили, че мъжът й ще бъде денонощно наблюдаван и няма нужда тя да е с него.

Днес Костадин вече става от леглото, може да се обслужва сам, може и да ходи, и съвсем скоро ще се прибере у дома.

„Винаги съм вярвала, че ще се оправи. Това е изпитание, през което трябва да преминем. Искам да кажа на всички в моята ситуация – инсулт не значи обреченост, а и в Бургас има отлично място, на което могат да се грижат за нашите близки и да получим подкрепа в труден момент. За мен беше важно и да се храни с храната, която му приготвям, има условия и за това“, добавя Павлина.

„Радваме се, когато успеем да помогнем и виждаме резултатите от труда ни. Подобрението на Костадин е направо невероятно, като си спомня как дойде при нас – абсолютно неподвижен“, казва началникът на отделението д-р Ивайло Цанев.

Той вярва, че голяма доза в лечението е изиграла и съпругата – с нейната подкрепа и безусловна любов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви