САЩ са ликвидирали лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири, съобщиха американски медии. Малко по-късно президентът на САЩ Джо Байдън лично потвърди новината.

Айман аз Зауахири е бил убит в нощта на събота срещу неделя в Афганистан при нападение с дрон.

„По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на Ал Кайда Айман аз Зауахири“, заяви Байдън в кратка реч, произнесена от Белия дом.

„Въздадено беше правосъдие и този терористичен лидер вече не е сред нас“, добави президентът на САЩ, цитиран от Франс прес. Според него смъртта му ще позволи на семействата на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, „да продължат напред“.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „явно нарушение“ на споразуменията, постигнати с талибаните в Доха през 2020 г., според които ислямистите се задължаваха да не дават убежище на Ал Кайда, отбеляза представител на САЩ.

Той уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван „многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен удара“.

Това е най-големият удар срещу Ал Кайда от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди, че в Афганистан е бил нанесен удар с дронове и го осъди, наричайки случилото се нарушение на „международните принципи“.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви