Египетският „Sasapost“ споделя нетрадиционни съвети за това как хората могат да се предпазят от тежките последици от високите температури.

1. Консумирайте топли напитки и ястия

Добре известно е, че в горещините е важно да се пият много течности, за да се предотврати обезводняване. Важно е да консумирате студени напитки или ледена вода и да ядете храни, които съдържат много вода, като краставици, маруля, диня и ягоди.

Но много хора не знаят, че топлите напитки и храни са също толкова важни. Те могат да ви помогнат да се справите с жегата. Как? Хората имат специални механизми за терморегулация. Те помагат за охлаждане на тялото, когато сме в гореща среда, или за поддържане на малко по-висока температура, когато ни е студено.

Това се дължи на процеса на изпотяване. Той позволява да премахнем излишната топлина от тялото си. Първо се увеличава притокът на кръв към кожата, краката и ръцете, след което се отделя пот, която се превръща във водна пара. Излишната топлина се отделя от тялото, като повърхността на кожата се охлажда.

Когато консумираме горещи напитки и ястия, се активира процесът на изпотяване в организма. Образува се пот и тялото се охлажда. Не забравяйте, че ако въздухът е сух и дрехите ви не пречат на изпотяването, потта се изпарява по-бързо, но ако въздухът е влажен, тя няма къде да отиде!

2. Пийте мляко вместо вода

Когато сме жадни, инстинктът ни тегли към чаша студена вода, но това невинаги е най-добрият вариант. В някои случаи млякото е дори по-здравословно, тъй като съдържа малки количества сол и захар, които се отделят с потта.

Когато се потим, губим вода и сол, затова трябва да ги попълваме. Ако консумираме твърде много и от двете, организмът започва процес на осморегулация, който регулира количеството вода и концентрацията на сол. Ако набавяте изгубените течности с обикновена вода, тялото ви ще съдържа по-малко соли. То ще се освободи от излишната вода, като произвежда урина и отделя повече соли.

Млякото съдържа електролити и макронутриенти, които се усвояват от организма. Това забавя времето, необходимо на водата да премине през стомаха и тънките черва, което позволява на организма да абсорбира и задържа по-добре течностите.

3. Не пийте кафе, дори да е студено

Тъй като човек се изпотява повече, когато е горещо, е важно своевременно да допълва запасите с вода. Освен прекомерното изпотяване се наблюдава и намаляване на количеството отделяна урина.

Важно е да поддържате оптимален режим на пиене, за да предотвратите дехидратацията. Избягвайте да пиете прекалено много кафе, тъй като то е диуретик и може да засили симптомите на дехидратация. Същото важи и за енергийните напитки, които съдържат много кофеин.

4. Не яжте късно вечер

Опитайте се да избягвате храни, богати на въглехидрати и протеини. Те изискват повече време и усилия за храносмилане, което от своя страна води до по-голямо производство на топлина. Избягването на нощното хапване също помага да се предотврати повишаването на телесната температура. Проучванията свързват храненето късно вечер с повишена телесна температура и проблеми със съня.

5. Не отваряйте прозорците

Помислете внимателно, преди да отворите прозорците в горещо време. В дома често е по-хладно, отколкото навън, така че проветряването би било голяма грешка. Затварянето на прозорците ще помогне да се запази прохладата в дома и ще ви спаси от непоносимата жега.

В тази връзка не е препоръчително да имате тъмни завеси, защото те поглъщат топлината. За предпочитане са жбели или светли завеси.

6. Окачване на мокри чаршафи до отворен прозорец

Един от най-лесните начини за охлаждане на дома е да се използва изпарението на водата за промяна на температурата на въздуха. Хората в миналото са поставяли глинени съдове с вода или са окачвали мокри чаршафи пред прозорците, за да охлаждат въздуха. Този метод работи, ако използвате вентилатор и поставите пред него купа с лед.

7. Опитайте се да намалите нивото си на активност

Ако в дома или на работното ви място е горещо, опитайте се да намалите активността си, особено през първите няколко горещи дни, за да позволите на тялото си да се адаптира.

Ако сте планирали да отидете на почивка с автомобил, променете плановете си и помислете за полет. Ако ходите пеш на работа, опитайте се да ползвате обществен транспорт. Можете също така да използвате част от почивката си, за да избягате от жегата, особено ако работата ви изисква да излизате навън.

В такива дни трябва да спрете да тичате, дори и да го правите рано сутрин. Физическата активност натоварва допълнително тялото ви в момент, когато то е силно засегнато от горещината. Ако искате да се упражнявате, правете това колкото се може по-малко и пийте много вода.

8. Опитайте се да спите сами

Важно е да изберете подходящите дрехи за спане. Пижамата трябва да е от леки материали, за да не се претопля тялото ви. Можете да спите голи и да не споделяте едно легло със съпруга/съпругата си.

Ако не спите сами, имате допълнителен източник на топлина, от който не се нуждаете. Можете също така да поставите чаршафите в хладилника за известно време, което може да ви помогне да запазите прохладата през горещите нощи.

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви