Коледни подаръци
Кога почиваме по празниците

Коледа е още далече, но когато ни е много горещо, може да се разхладим с малко коледно настроение. Много хора смятат, че коледните традиции от типа на украсяване на елхата, пеене на коледни песни и приготвяне на празнична вечеря са еднакви по целия свят, но това въобще не е така. Ето 7 от най-любопитните обичаи, за които може би никога не сте чували:

  1.   Филипините             

Ако смятате, че тук в Европа прекаляваме с коледните декорации, то Филипините несъмнено ще ви изненадат. Там е родното място на един доста интересен и пищен фестивал – този на гигантските коледни фенери! Счита се, че те са вдъхновени от Витлеемската звезда. Всеки един фенер е много богато украсен и блести неописуемо.

  1.   Япония

Коледа не се счита за национален празник в Япония, защото само около един процент от местните изповядват християнството. Въпреки това много от хората са намерили необичаен метод за празнуване. Вместо да се съберат около масата на традиционна коледна вечеря, семействата просто отиват до най-близкия ресторант от веригата KFC. Този любопитен обичай започва още през 1974 г. след една популярна реклама, наречена „KFC за Коледа!“.

  1.   Исландия  

Подобно на Щатите, където се празнуват всички 12 дни преди Коледа, в Исландия отбелязват цели 13. Всяка вечер тамошните деца са посещавани от едно от 13-те коледни джуджета. След като поставят обувките си до прозореца, дечицата си лягат и заспиват. На сутринта проверяват дали обувките са пълни с бонбони (ако са били послушни), или пък са натъпкани с изгнили картофи!

  1.   Финландия

В коледната утрин финландските семейства традиционно ядат мляко с ориз и канела. В една от купичките се поставя захаросан бадем и се гледа при кого ще се падне той. В края на деня е прието да си направят семейна сауна.

  1.   Австрия

Там има легенда, че едно страшно, приличащо на дявол чудовище, наречено Крампус, следи техните празнични дни. То наказва непослушните деца и не се знае какви подаръци за Коледа може да им донесе!

  1.   Украйна

Населението на Украйна е съставено от голяма част православни християни. Те празнуват Коледа по стария календар, на 7-ми януари. Тогава излизат на шествие из града, носейки старовремски носии и изпълняват коледарски песни. Хапват си традиционен десерт, който се казва кутя и се състои от жито, мед, маково семе и ядки. НТрадицията е да се хвърли лъжица от него по тавана: ако тя успее да се залепи на него, значи следващата година ще е плодородна.

 

  1.   Ел Салвадор  

В Ел Салвадор пък посрещат празника със силни гърмежи. Децата палят по-малки бомбички, наречени volcancitos и estrellitas, докато възрастните залагат на по-мощни фойерверки от типа на римски свещи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви