Вода

ВиК-Бургас излезе с позиция относно приетото вече поскъпване на водата в Бургас с близо 60%. От дружеството заявяват, че причина за увеличението на цената са инвестиции през следващите години, с които се цели по-високо качество на ВиК услугите.

Ето цялата позиция, без редакторска намеса:

Увеличението на ВиК услугите и предстоящите инвестиции, залегнали в Бизнес плана за 2022-2026 г. в област Бургас, са приети единодушно от членовете на Асоциацията по Вик-Бургас.

През м. април 2022 г. се проведе Общо събрание на Асоциацията, на което присъстваха представители на всички общини от Бургаска област – членове на асоциацията, без представители на общините Средец и Руен.

При така наличия кворум събранието прие единодушно, без забележки, обявения бизнес план за развитие дейността на ВиК за регулаторния период 2022-2026 г.

Проектът на бизнес-плана беше изпратен още през м. март 2022 г. за информация и разглеждане до всички общини – членове на Асоциацията и до всички общински съвети, които са гласували решения за упълномощаване на представители на общините – кметове/зам.-кметове, за приемане на бизнес плана.

От предоставените протоколи от проведените заседания на Общинските съвети става ясно, че всички общински съвети са взели решение да приемат новия бизнес план на ВиК без възражения.

В изпратения бизнес-план до общините и общинските съвети са посочени бъдещите инвестиции, Цени за регулирани услуги за новия регулаторен период 2022-2026 г., Анализ на социалната поносимост на предлаганите цени на „ВиК“ ЕАД – Бургас и други приложения с обяснителна информация.

Причината на повишението на цената на услугите е необходимостта ВиК дружеството да повиши своите приходи, за да може да изпълни планираните мащабни инвестиции през следващите четири години и да постигне по-високо качество на ВиК услугите.

ВиК мрежата в Бургаска област е стара и на смяна подлежат още 90 % от нея.

 

Припомняме, че цената на водата в Бургас се увеличава с 60% от днес. Повишение има и във Враца – с 15 на сто.

Така жителите на Бургас ще плащат по 4,39 лева за кубик вода, а врачани – 3,74 лева.

Решението за увеличението бе взето миналата седмица от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази несъгласието си с новата цена.

Според него увеличението е неаргументирано, без обяснения и каквито и да е предварителни разяснения.

„Ще изразя категоричното си възражение в официална позиция до КЕВР и ВиК Бургас с настояване за преразглеждане на решението и коригирирането на цената на водата до приемливи нива!“ , заяви Николов.

1 КОМЕНТАР

  1. Ние ли трябва да им плащаме инвестициите, които евентуално могат да направят. Значи да станем съдружници. Свине лакоми.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви