„Има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация“.

Това заяви пред БНР бизнесменът Eмилиян Гебрев, собственик на компанията „ЕМКО“, в чиито складове вчера имаше взривове на боеприпаси.

По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, „говори за такова нещо“.

Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.

„Това, че една зона е охранявана, не означава, че до нея не може да има достъп. Не само техническа охрана, но има и живи хора, които носят 24-часови дежурства. Това, което се казва за нарушение на периметъра на базата, тоест има някакво влизане, е по разказ на самите охранители“, уточни бизнесменът.

Боеприпасите са прехвърлени на съхранение в този склад в очакване на тяхната съдба, която може да бъде най-различна – да бъдат унищожени, преработени или продадени, стига някой да иска да ги купи, поясни Емилиян Гебрев.

„Това са боеприпаси от стари системи, които са изхвърлени от употреба в огромна част от армиите по света. Това е постоянно количество боеприпаси, които от известно време стоят там. Непрекъснато се проверява, базата се контролира ежемесечно от специализираните служби, от независими от нас структури“, коментира той.

Гебрев попита „защо не се случват такива неща в прифронтови държави като Полша, Чехия, Словакия, Румъния“.

Към този момент бизнесменът не е бил търсен от разследващите.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви