Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъдата на едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност, признат за виновен в укриване на данъци в особено големи размери.

Подсъдимият Георги Л., в качеството си на управител, едноличен собственик на капитала и представляващ данъчно задължено лице „Алком Интернационал“ ЕООД гр. Бургас от 14.10.2006 г. до 31.03.2008 г. включително, при условията на продължавано престъпление и в условията на посредствено извършителство, посредством невиновно лице, упълномощен от него счетоводител, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – общо в размер на 144 280,90 лв., представляващи ДДС по ЗДДС в размер на 66 535,60 лв и корпоративен данък по ЗКПО в размер на 77 745,30 лв., дължими от дружеството.

За посоченият период подсъдимият не издал счетоводни документи – отчети за извършените продажби, с информация за получени плащания по облагаеми доставки, свързани с продажба на недвижими имоти и затаил истина в 9 месечни справки декларации по ЗДДС, както и в годишните данъчни декларации по ЗКПО за 2006 г. и 2007 г.

Това е сторил като не декларирал облагаеми сделки и получени от тях парични суми от строителство на сграда в гр. Бургас, не е издал фактури на купувачите по предварителните договори за покупко-продажба, не е декларирал авансови плащания и сключени окончателни нотариални актове, за което е бил задължен по ЗДДС, тъй като всички плащания са представлявали облагаема печалба за дружеството, защото обектът е бил на етап „груб строеж“ и сделките не са били освободени от данък.

На основание чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2 и т.3 вр. ал. 26 от НК вр. чл.54 от подсъдимият е осъден на три години „лишаване от свобода“, като наказанието е отложено за изпитателен срок от пет години.

Съдът е постановил конфискация на имущество на подсъдимия: товарен автомобил „Фолксваген Транспортер“; част от поземлен имот в м. Минерални бани с площ около 4 дка. – земеделска земя; поземлен имот в м. Росенец с площ 1552 кв. м. – земеделска земя.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви