Според ново изследване на Колежа по здравни и природни науки към Университета Астън в Бирмингам, хората, които често ядат плодове, отчитат по-голямо положително психическо благополучие и по-рядко съобщават за симптоми на депресия в сравнение с тези, които не ядат плодове.

Тези констатации показват, че това колко често ядем плодове е по-важно за психичното ни здраве, отколкото общото количество, което консумираме през седмицата, пише „Сай Тех Дйли“.

Освен това изследователите са установили, че хората, които ядат солени закуски като чипс, които са бедни на хранителни вещества, по-чести съобщават за по-големи нива на тревожност.

За целите на проучването са анкетирани 428 възрастни от Обединеното кралство. Изследователите са разгледали връзката между консумацията на плодове, зеленчуци, сладки и солени закуски и психологическото им здраве. Изследването е публикувано в British Journal of Nutrition.

След като взели предвид демографските фактори и факторите на начина на живот, включително възраст, общо здравословно състояние и физическа активност, учените установили, че както богатите на хранителни вещества плодове, така и бедните на хранителни вещества солени закуски се оказват свързани с психологическото здраве.

Те също така откриват, че няма пряка връзка между консумацията на зеленчуци и психологическото здраве.

Въз основа на проучването, колкото по-често хората са яли плодове, толкова по-високи са били оценките им за психично благополучие и по-ниски за депресия. Това не зависело от общото количество на приеманите плодове.

Хората, които често са закусвали бедни на хранителни вещества солени храни (като чипс), по-често съобщавали за симптоми на тревожност, стрес и депресия и са с по-ниски оценки на психичното благополучие.

Никола-Джейн Тък, водещ автор и докторант, коментира: „Много малко се знае за начина, по който храната може да повлияе на психичното здраве и благополучие, и макар че тук не изследвахме пряко причинно-следствената връзка, нашите открития биха могли да покажат, че честото похапване на бедни на хранителни вещества солени храни може да увеличи ежедневните умствени пропуски, което от своя страна уврежда психологическото здраве.

Както плодовете, така и зеленчуците са богати на антиоксиданти, фибри и основни микроелементи, които подпомагат оптималната мозъчна функция, но тези хранителни вещества могат да бъдат загубени по време на готвене.

Тъй като сме по-склонни да консумираме плодове в сурово състояние, това потенциално може да обясни по-силното им влияние върху психологическото ни здраве.

„Възможно е промяната на това, което похапваме, да бъде наистина прост и лесен начин за подобряване на психичното ни благосъстояние. И обратното, възможно е предстоящото ограничаване на преработените закуски на пазара, което трябва да влезе в сила през октомври тази година, да подобри не само физическото, но и психическото здраве на хората“, каза Тък. „Като цяло определено си струва да се опитаме да си създадем навик да посягаме към купата с плодове.“

БГНЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви