Командирът на Азов

Президентът на ООН настоява организацията да изпрати група експерти, които , които да разследват  обстрела на затвор в село Оленовка, в район, контролиран от проруските сепаратисти, съобщава агенция Ройтерс.

При атаката са убити 50 украински военнопленници, а над 70 са ранени.

Сред тях има членове на полк Азов, които бяха пленени от руснаците след падането на завода за стомана Азовстал в Мариупол.

ООН заяви, че е готова да изпрати експерти за разследване на атаката, но само ако първо получи съгласието на украинската и руската страна. Американският ръководител на дипломацията Антъни Блинкен вчера изрази съболезнования на Украйна за смъртта на военнопленниците в телефонен разговор с украинския си колега, съобщават от  Държавният департамент на САЩ. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за атаката.

Същевременно изпълняващият длъжността командир на полка „Азов“, чиито пленени членове бяха убити при нападението , осе обърна към обществеността.

В обръщение по канала си в Telegram, командирът на Азовци Микита Надточи заявява:

„Смятаме нападението в Оленовка за акт на публична екзекуция. Русия го извърши, защото знае, че никой няма да я накаже. Свикнали сме, че никой не носи отговорност дори за нарушаване на законите, правилата и обичаите на войната. Затова ние, Азов, Украйна като държава и целият цивилизован свят ще се борим Русия да запомни това веднъж завинаги.

Ние вече разкриваме имената на палачите и организаторите на екзекуцията на военнопленниците  Вече имаме предварителна информация, но все още не сме готови да оповестим подробности. Ще ги открием където и да са – в окупираните части на Украйна, в Русия или в трета страна. „Украйна като държава ще осигури справедлив процес и наказание“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви