Педро Санчес

Испанският премиер Педро Санчес е поискал  от служителите в публичния и частния сектор да спрат да носят вратовръзки като мярка за пестене на енергия по време на горещата вълна.

Премиерът се е аргументирал с това , че на хората без вратовръзка щяло да  им е по-малко топло и че разходите за енергия щели драстично да  намалеят, защото климатиците ще се използват по-рядко.

На пресконференция в Мадрид Санчес подчертал, че не носи вратовръзка и заявява, че иска неговите министри, държавни служители и служители в частния сектор да правят същото.

„Това означава, че всички можем да пестим енергия“, зявил Санчес, цитиран от македонската медия Makfax.

Испания не е първата страна, предприела подобна стъпка. През 2011 г. в Япония  кампанията Super Cool Biz,  насърчаваше офис служителите да носят дишащи дрехи през лятото. По време на високите температури във Великобритания на политиците беше казано, че могат да свалят якетата си, докато са в Камарата на общините.

След войната в Украйна европейските страни се опитват да станат по-малко зависими от руския газ.

През последните няколко седмици Европа преживя рекордно високи температури. Вчера  в Мадрид температурите са достигнали 36 градуса Целзий, а  в Севиля – 39 градуса.

Заради изключително високите температури през последните няколко седмици правителствата по света започнаха да мислят за потреблението на енергия от гледна точка на опазването на околната среда и спестяването на разходи. Топлинните вълни са станали по-чести, по-интензивни и по-продължителни поради изменението на климата, причинено от човешката дейност.

По време на последните горещи вълни в Испания през последните две седмици са регистрирани повече от 500 смъртни случая, свързани с жегата.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви