ТЕЦ Брикел ще бъде затворен, без да е ясно чий е
ТЕЦ Брикел ще бъде затворен, без да е ясно чий е

ТЕЦ „Брикел“ ще бъде затворен заради „умопомрачаващи“ нарушения, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков. Одобрен е доклад от комплексна проверка на централата и министърът на околната среда в оставка ще изпрати 24-часово уведомление за спиране работата на „Брикел“.

Премиерът в оставка коментира, че никой няма право да замърсява въздуха, а по-късно обяви решението предприятието да бъде уведомено за временно затваряне: „Те ще бъдат затворени до отстраняване на тези огромни пропуски в тяхната дейност. Нарушенията, които са установени, са умопомрачаващи“, каза Петков.

Вицепремиерът r и екоминистър в оставка Борислав Сандов се позова на данни от извършената проверка в „Брикел“ от Регионалната инспекция по околна среда, от Инспекцията по труда, от Центъра за опазване на общественото здраве.

„По отношение на серен диоксид достигнаха максималните си нива и не можаха да измелят по-високото от това. Защото емисиите до сградата бяха като емисиите при комина. Сиреч, трябва ни друг тип техника, с която обикновено се мерят емисии на комин. За да измерваме емисиите в условия, в които трябва да работят български граждани там“.

Сандов призова службите у нас да продължат да изясняват кой е собственикът на ТЕЦ „Брикел“.

Към момента е известно само едно име на чужд гражданин. „Гражданинът Рой Кенеди, за който никой нищо не знае. Това е редови гражданин, 100% държи от това предприятие. Всички в района твърдят, че реалният собственик е г-н Христо Ковачки. Това е и човекът, който е консултант на предприятието“.

Има и допълнителни аспекти, докладвани днес пред министрите. „Конфликт на интереси или потенциално опъване на чадър върху това предприятия през последните години. Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа. И, както става ясно, е една от причините България да бъде осъдена в Европейския съд в Люксембург заради високите нива – трайно на серен диоксид в този регион“. Това каза още Сандов.

Б.ред.: Въпросът за собствеността на такова голямо предприятие ни се струва също толкова „умопомрачаващ“. Поне за обикновеното население. За службите явно не е така.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви