Община Созопол ще получи финансиране на два проекта от МРРБ, съобщи по време на сесия на общинския съвет кметът Тихомир Янакиев. В първия списък проектите не са били одобрени, но общината е попаднала във втория списък на министерството. Тя ще получи малко над 4 млн.лв., с които ще се ремонтира пътят от с. Зидарово до разклона за селата Габър и Вършило и северната част на пътя „Виa Понтика“, м.„Буджака“.

Над 222 общини ще получат финансиране от 418 млн. лв. за техните проекти. „Очаква се всеки момент да бъде обявен окончателният списък и от понеделник в МРРБ и да се сключват договори”, заяви регионалния министър Гроздан Караджов.

„Когато обсъждаме бюджета за следващата година, ще поискам повече средства за проектиране, за да имаме готови проекти, на които да търсим инвестиране“, предупреди кметът Янакиев общинските съветници.

Повече от два часа продължиха питанията към кмета и общинската администрация преди началото на същинската работа на съвета. По-голямата част от въпросите бяха свързани с транспортната схема на Созопол и най-вече с регулацията на паркирането в града.

„Къде влизат средствата, които се плащат за паркиране чрез баркод“, попита Красимира Германова. Кметът Янакиев отговори, че чрез системата my post те се внасят в сметките на общината. Фирмата, която е изградила паркоматите, не получава нищо от тях. „Ще направя подробна справка, но по мои данни всеки ден в бюджета влизат по около 1000 лева от тази услуга“, заяви Янакиев.

Имаше въпроси за начертани паркоместа на тротоари, за поставяне на метални елементи, ограничаващи паркирането, на пътното платно, за неправомерно паркиране и маневри, които задръстват уличното движение.

Кметът обясни, че се правят проверки, паркоместата изцяло на тротоари се изтриват, там, където законът разрешава – да са на част от тротоара и на част от пътното платно, се оставят, а що се отнася до неправомерното паркиране, ще се вземат допълнителни мерки. Беше уточнено също, че паякът в Созопол не работи през тъмната част от денонощието и няма как вечер да репатрира автомобили, спрели на платени абонаменти.

Бившият кмет Панайот Рейзи попита колко средства влизат от таксата, която се налага на автомобили, влизащи в стария град. Те плащат по 4 лв. за час. Такава такса е имало и по негово време, но тя е била 2 лева. Сега ресторантьорите протестирали, че богатите им клиенти, които искат да си спрат скъпите автомобили точно пред ресторанта, недоволствали, че трябва да плащат такава такса.

Кметът Янакиев уточни, че въвеждането й е поискано от същите тези хотелиери и ресторантьори. Съветниците се съгласиха, че клиентите могат да паркират автомобилите си на паркинг и да отидат пеша до заведенията. Идеята е в стария град да се ограничат до максимум автомобилите за удобство на пешеходците. За тази цел паркингът на Рибарския кей, на който може да се паркира почасово, също така е създадено и локално паркиране за созополчани. Така автомобилите на живеещите наоколо не задръстват улиците.

Тихомир Янакиев обясни, че в местността „Месарите“ ще бъде изграден цял транспортен хъб – с автогара и  буферен паркинг. В момента се решава проблемът с достъпа до парцела.

И кметът, и съветниците изразиха недоволство от недостига на полицейски патрули. „Тази година видях само един, веднъж. Ще напиша писмо до РПУ Созопол с искане за повече полицаи по улиците на града. Миналата година имаше 30 пеши патрули, а тази година са 18“, уточни Тихомир Янакиев. Той допълни, че общински служители, заедно с полицаи, от миналата седмица правят проверки по нощните заведения за  спазване на наредбата за шума.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви