Забрана за продажба на райски газ на непълнолетни
Забрана за продажба на райски газ на непълнолетни

Парламентът гласува окончателно промените в Закона за здравето, с които предвижда забрана за продажба на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на райски газ.

Доклади у нас и в чужбина са категорични – употребата на това вещество в големи количества води до увреждания на здравето. Създава и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка

Със законопроекта се създават и национални програми за недопускане продажбата на деца и употреба от тях на диазотен оксид.

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов поясни, че в много европейски държави проблемът е намерил разрешение.

„Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ. Датското правителство през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От месец юни 2021 година Франция въведе забрана за продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. Това важи за всички магазини, публични места и интернет. А заслугата на този законопроект (приетия – б.р.), държа да кажа, че е на омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева“.

Парламентът въведе и наказания и забрани. Глобата за физическите лица от 800 до 1500 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – до 3 хиляди лева.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице ще се налага имуществена санкция до 6 хиляди лева, а при повторно извършване на същото нарушение – до 12 хиляди лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви