Шофьорите не могоат да поправят и малка повреда
Шофьорите не могоат да поправят и малка повреда

Преди 20-30 години почти всеки шофьор разбираше структурата на автомобила. Обслужваше го самостоятелно и можеше да ремонтира някои неща по него, стига това да е необходимо. Проучване на сайтовете Citydrive Service и ResearchMe показва, че сега шофьорите предимно наливат сами бензин и карат колата си на автомивка.

В изследването са участвали повече от 1200 човека, като се оказва, че повечето от тях – 77%, не могат да отстранят дори малка неизправност или да извършат планирана поддръжка. По-малко от половината собственици на превозни средства (47%) могат да измият сами колата си, 38% – да добавят технически течности, а 36% – сами да си напомпат гумите.

Само един от всеки трима шофьори (30%), е в състояние сам да смени чистачките на предното стъкло. А всеки четвърти (25%) от шофьорите може да се справи с поставянето на нов акумулатор. Все пети (20%) притежава умения да си смени крушката на фара или да смени гумата си.

Още по-разочароващи са резултатите при по-специфични ремонти или дейности по поддръжката. Само 8% от анкетираните са в състояние да си сменят сами спирачните накладки. А 7% от участниците в проучването признават, че дори не знаят какво означават индикаторите на таблото. И ако светне нещо жълто или червено, веднага се обръщат към сервиза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви