Петролът поскъпва с над 2 %
Петролът поскъпва с над 2 %

Петролът поскъпва с над 2%, след като беше отчетен изненадващо голям спад на складовите петролни запаси през седмицата.

Според EIA складовите запаси на суров петрол в САЩ са намалели с 4,523 млн. барела през седмицата до 22-ри юли. Това е най-голям спад от последните 8 седмици и при очаквания за понижение с малко над 1 млн. барела.

В същото време складовите запасите на бензин спаднаха с 3,304 млн. барела в сравнение с очакванията за понижение с 0,857 млн. барела. А запасите на петролни дестилати /дизелово гориво и мазут/ са нараснали през седмицата с 0,784 млн. барела. Това е над очакванията за увеличение от 0,5 млн. барела.

След  данните на EIA фючърсите на петрол Брент поскъпват с 2,12% към 106,75 долара за барел. А тези на американския лек суров петрол WTI – с 2,31% към 97,28 долара за барел.

Притесненията, че намалените доставки на газ от Русия за Европа през тръбопровода „Северен поток 1“ ще наложат преминаване към петрол, също поддържат възходящ натиск върху цените на черното злато.

Междувременно инвеститорите остават предпазливи преди заседанието на Федералния резерв тази вечер. На него се очаква ново голямо увеличение на основните американски лихви със 75 базисни пункта. Което пък засилва страховете от предстояща рецесия в най-голямата икономика в света.

Вчера САЩ също обявиха, че ще продадат допълнителни 20 милиона барела петрол от Стратегическите си петролни резерви на фона на усилията за укротяване на високите цени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви