Искра Михайлова

ПГ „БСП“ обяви, че утре връща мандата на президента, като неизпълнен. България отива на нови парламентарни избори.

Предстоящите избори ще бъдат наказание за много парламентарни партии, които се очертава да гледат НС през „крив макарон“.

От цялата тази неразбория e много вероятно да спечелят „най-малките“ – „Възраждане“.

От BurgasNews се срещаме с техния народен представител Искра Михайлова.

Госпожо Михайлова, искането Ви за нови избори май ще се изпълни? Защо настоявахте толкова много за тях? С какво не Ви хареса досегашното управление на бившата четворна коалиция?

Дните на този парламент са преброени и ние от „Възраждане“ припомняме, че основната причина за неговия кратък живот е съвсем проста – пълна зависимост на правителството от различни чужди фактори, които отдавна прокарват собствените си планове и стратегии през т. нар. български политически елит.

Съществуват държави, в които се намира политическа воля за отстояване на националния интерес като приоритет пред всякакви общностни ангажименти и това би трябвало да е основна цел на всяко управление. За съжаление нашата Родина не е сред тези държави.

С какво се отличава вашата ПГ „Възраждане“ от останалите?

Конфликтът в Украйна формира стройно и последователно евроатлантическо мнозинство и през последните месеци в Народното събрание минаха няколко знакови гласувания, чрез които съвсем ясно си пролича разликата между “Възраждане” и всички останали парламентарно представени партии. Когато трябваше да се защити спуснатата от Брюксел или Вашингтон линия между управляващата четворна коалиция от една страна и ГЕРБ и ДПС от друга, нямаше абсолютни никакви разногласия. Това беше достатъчно показателно, а от другата страна бяхме ние.

Добре, дайте ни примери, които да покажем на хората? Посочете ни Вашата, различна гледна точка по някои въпроси?

Единствено „Възраждане“ беше против прибързаните санкции срещу Руската федерация, които очевидно не постигнаха никакви съществени резултати и дори се отразяват негативно на страните от Европейския съюз.

Единствено „Възраждане“ постави въпроса за чуждите военни бази на наша територия, които в условията на конфликт, който по същество е между НАТО и Русия, с основание притесняват все по-голяма част от българите.

Единствено „Възраждане“ беше против оказването на военна помощ за една от воюващите страни в конфликта. Призовахме за разум, отказвайки да вземем страна в сблъсъка между два братски за нас народи. Реализирахме мащабна хуманитарна акция за подкрепа в помощ на нашите сънародници в Украйна.

Заявихме категорична позиция против изгонването на 70 руски дипломати и служители. Начинът, по който беше взето това безпрецедентно решение е ярка илюстрация за управленската импровизация, наречена четворна коалиция.

Дайте ни и икономически примери? С какво не сте съгласни от икономическа гледна точка?   

Предупреждавахме многократно за тежките последствия от спирането на газовите доставки, но правителството направи всичко възможно това да се случи. Днес е факт, че Европа съвсем официално започва сама да си налага ограничения за потреблението на газ. И това е само началото.

За пореден път подчертаваме, че нямаме никакви, дори близки във финансово измерение, алтернативи на руския нефт, който представлява 70% от преработваната у нас суровина за горива. Всъщност енергийната свързаност с Русия е резултат от решенията на поколения български политици от целия идеологически спектър, през целия така наречен преход.

Но от бившата управляваща коалиция ни увериха, че сме подготвени за такива сценарии и че има и други алтернативи?

Да се твърди, че България е подготвена за подобни шокови промени в енергийната сфера, не е нищо повече от престъпно внушение. Икономиката не се интересува от мантри, а одобрителните потупвания по рамото от западните партньори няма да разрешат нито един проблем на българските семейства и българския бизнес.

Искаме да кажем на своите избиратели и  сънародници, че дойде време, в което изхабените и изпразнени от съдържание клишета за т.нар. евроатлантически ценности вече не работят. Зимата е все по-близо, а атлантическият бряг е на хиляди километри. Историята не познава вечни съюзи и колкото по-скоро започнем да се съобразяваме с тези прости реалности, толкова по-скоро ще върнем у хората усещането, че наистина притежаваме отговорен политически елит.

 

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви