Паметникът на Хан Котраг

Българската държава спира монтирането на паметник на българския хан Котраг. Паметникът е трябвало да замине днес от пристанището в град Варна, за да бъде доставен в град Самара и да започнат дейности по монтирането му.

Но българската митница отказва да допусне експорта на паметника, защото твърди, че това противоречи на санкциите към Руската федерация.

Паметникът е изработен от българската фондация „Въздигане“ със спомоществователството на българи от цял свят. Неговото монтиране е дългоочаквано, тъй като то ще се състои по старите земи на волжките българи, които се намират в центъра на Руската федерация.

От ПП „Възраждане настояват за незабавно освобождаване на паметника на хан Котраг от варненската митница и неговото заминаване за град Самара.

Според техни народни представители, в настоящия момент, не българската държава, а една българска фондация извършва дейност, за която трябва да бъде поздравена и похвалена. Вместо това, нашата страна спирала пропагандирането на българската култура и отстояването на българската история в чужбина.

„Тези действия на българските управляващи представляват категорично национално предателство.“, изрази мнение Костадин Костадинов пред репортер на BurgasNews и граждани, които го запознаха със случая.

От „Възраждане“ ще настояват за незабавното освобождаване на паметника и неговото отпътуване, за да може той да бъде монтиран и открит от българи от целия свят, които са обединени за неговото създаване.

„Ще изпратим всички запитвания към министъра на финансите, ръководството на Варненска митница и ще предприемем всички законови действия, за да бъде освободен паметникът, да замине и  да бъде монтиран в град Самара“, категоричен е  Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви