Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Янчо Николов разговаря с депутата от „Да, България“ – Ивайло Мирчев за кризите в политиката и икономиката на държавата.

Господин Мирчев, какво се случва на ГКПП – Капитан Андреево?

Години наред става дума за усилен контрол от страна на ГЕРБ върху граничните пунктове, включително и този, а преминаването на храните е било поверено на фирми, свързани с ГЕРБ. Става дума и за контрабанда, която е преминавала. Има сигнали от чужди служби, които са предупреждавали няколкократно, че през Капитан Андреево се прави контрабанда и показателното е, че българската държава не е взела никакви мерки за да предотврати това.

До колкото ни е известно, съдът върна фирмата участвала в тази схема отново на границата.

Не се ядосвайте господин Николов, върнаха само помещенията, но самият контрол върху храните не е върнат. Можем всички да сме спокойни. Ако има нещо обещавам, че ще реагирам много остро.

Как е възможно една държавна машина с всичките и властови механизми за борба с престъпността, да не може да се справи с това?

Ние вече се справяме, но досега не е имало воля на държавата. Винаги, когато е имало политическа воля и когато институциите в държавата работят, получава се изключително добър резултат. Ако си спомняте, когато Борисов дойде на власт, имаше една вълна акция „Комар“  ВИС, СИК бяха изключително силни, при тази акция се спираха всякакви луксозни лимузини на пътя и им се правеше пълна проверка. И това беше моментът, когато мутрите започнаха да влизат в нормалните рамки и закона на държавата. Една акция наречена „Комар“ даде старта на борбата с уж „недосегаемите“. Когато държавата има воля – нещата се случват. Когато държавата няма воля, се  случва се това, което се случи на капитан Андреево – под покровителството на управляващата партия ГЕРБ да се краде безогледно. И не само да се краде, ами и да минава огромна контрабанда. Знаете ли, кой е най-големия проблем в случая?

Вие ми кажете? 

Най-големият проблем е, че за десет – дванайсет години си представете колко плодове и зеленчуци са влезли в България. Влезли без всякакъв контрол, без да бъдат проверявани, защото хората са си платили подкупа, където трябва.

Добре, къде е прокуратурата в тази държава?

Държавата се е сраснала с престъпността на ниво прокуратура и на ниво ГЕРБ. Има срастване с престъпността в държавата, но на високо ниво. С малката битова престъпност няма срастване. Но, на нивото където са големите пари, а това е високото ниво, очевидно има страшно срастване. То се наблюдава през последните 10-15 години, по времето на управление на ГЕРБ. Това искаме в момента да унищожим.

Искаме това да престане и прокуратурата да е отделна и истински независима. Да не се сдружава с мафията.

Искаме полицията да работи независимо. Да не е зависима от определени икономически и политически интереси.

Тогава вече, когато има и истински и независим съд, ще имаме спокойна държава в която институциите си работят.

Ще Ви дам пример много лесен и много простичък. В Румъния нещата се промениха, когато две правителства влязоха в затвора. В България няма осъден министър. Румънците вече имат две правителства, които влязоха зад решетките за корупции, измами и злоупотреби. Всички заедно с министри, заместник министри влязоха в затвора. Имат и много кметове в затвора, които също са осъдени за злоупотреби. Не може да се окаже, че Румъния е толкова корумпирана и влизат политически лица в затвора, а в България всички са честни и почтени. Няма нито един кмет, с изключение на този от село Галиче, който влезе в затвора и то не за злоупотреби, а за побой. Какво излиза – явни злоупотреби, а всички министри некорумпирани и честни. Е, как да станат нещата!?

Няма нито един корумпиран депутат в България. Всички се оказаха честни и почтени хора. И какво се казва, че сме една Швейцария на Балканите, където всичко процъфтява и няма почти никаква престъпност. Румъния, която се оказва на много по-добро дередже от нашето е пълна с корумпирани, а ние, които сме по-зле от нея нямаме никаква корупция в страната. Същевременно всички знаем, че корупция има, всички знаем, че проблеми има и всички знаем, че нещата в страната ще имат подобрения тогава, когато на човек на който предложат да стане министър, ще се замисли много добре, дали да става или не става, ако е замислил да краде.

Ако си решил да крадеш и виждаш две правителства в затвора, ще си правиш сметката да не се занимаваш с тези неща. Така е в Румъния и вече има явни резултати, заплатите са 40-50% по-високи от колкото в България. Но, ние тук продължаваме да си я караме по стария начин. Прокуратура няма.

Аз пак ще се върна на прокуратурата. Ето, пак отказа да повдигне обвинения за Капитан Андреево. Това не е ли поредното доказателство, че българското правосъдие и правораздаване се нуждае от най-кардинални промени? Според Вас, не е ли време за реални реформи в съдебната ни система?

Ние господин Николов, сме направили конкретни предложения за съдебна реформа. Лошото е в този случай е, че съдебната реформа няма необходимата подкрепа в Народното събрание. На нас ни са нужни 160 гласа. Нямаме толкова, защото подкрепа за реформата, която ние сме внесли има само от „Да, България“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. До тук! БСП – до някъде, а гласовете не стигат. Те са недостатъчни, поради което няма и реформа.

Сега да се спрем на един пресен случай – Семерджиев. След тежката катастрофа, двете жертви и последвалите разкрития за него, се оказа, че и полиция май няма.

Полиция да Ви кажа – има. Има и много хора, които много добре работят в нея. Въпросът е, че полицията в тези процеси е малко на подчинение на прокуратурата. И когато някой овластен прокурор отгоре се обади и каже, този няма да се пипа, защото на катастрофата в първите минути още е пристигнал военен прокурор и какво да правят полицаите!?

Първите минути след катастрофата предизвикана от това лице Семерджиев е дошъл военен прокурор.

Той, каква работа има там!? Няма и досега обяснение за неговото присъствие там. Ние знаем какво е правил там. Това е очевадно, че е имало покровителство над въпросния човек. Това не е нормално. Искаме тези неща да приключат и да се спре с подобни покровителства – този е моя човек, онзи твоя човек. Резултатът от това е ширеща се престъпност, а в случаи, като този, загиват невинни хора. Този човек се чувства безнаказан. На него са му вземали много пъти книжката и това за него не е имало никакво значение, това е резултатът.

Това какво означава, че полиция има, но системата на МВР е тотално деградирала?

Моето лично ми мнение, като член на Вътрешната комисия за ред и сигурност, че отделни случаи става въпрос за финансови зависимости. Много полицаи си вършат работата, да, има отделни случаи в които всичко, което казвате е вярно. Не е толкова масова практика, но ние ще се борим и ще направим всичко, което трябва да елиминираме такива хора. Ще ги отстраняваме и полицията ще работи по-ефективно. Работим по тази тема и го правим, колкото се може по активно и настъпателно.

Господин Мирчев, ще успее ли НС да накара Иван Гешев, да заработи и да даде адекватни обяснения за кюлчетата злато в шкафчетата с пари?

Няма да успеем, защото ако той искаше да работи по тая тема, досега да е заработил. Гешев не иска да работи по тази тема. Какво може да направим. Ще отстраним Гешев и ще променим длъжността и функцията на главния прокурор по такъв начин, че никога повече, ама никога, хора като Гешев да нямат възможност и властта да стават главни прокурори. Няма да допуснем втори Гешев. Цацаров беше същият, Филчев беше същият. Тази овластеност на главния прокурор трябва да е премахнем, за да може страната да се върне в нормални релси. Гешев, специално, не е покрил само един случай с кюлчетата. Той е покрил и КТБ, всички случаи на корупция в този период. Всички бивши министри се чувстват спокойни, защото той е човекът, който гарантира тяхната сигурност. И не може това  да се случва в държава от ЕС.

Като чувам какви отзиви имате за главния прокурор, имам чувството, че бихте се зарадвали, ако той е първия влязъл в затвора висш държавник? Естествено, ако всичко това се потвърди.

Това, дали ще влезе в затвора, ще го реши съда. Това, което ние се борим е да го свалим. Да съберем доказателства за неговите престъпления и да ги вкараме в съда. И когато вече има независим съд и независима прокуратура, всеки ще си получи заслуженото. Не е само Гешев. Отнася се до всички, които грешат умишлено и са решили да крадат и вършат престъпления. В това число слагам и себе си, ако сгреша да ме съдят. А не да знам, че ще звънна два телефона и ще се отърва.

Нека да се върнем отново на капитан Андреево и другите митници в страната. Трябва ли някакви законодателни промени свързани и с тях?

Според мен е по-правилно да започнем с вътрешния контрол. Не само с митниците, а и в НАП, МВР да се усили. Трябва да се усили контрола в тези институции, за да може да се преборим с корупцията. Ако ставаше само със законодателни мерки, щяхме да копираме законодателството на Германия, Япония и всичко да се реши. Но не става така.

Голяма роля има тук обществото и както казахте – контрола. Когато има общество и контрол, и когато един митнически инспектор знае, че вероятността една негова грешка да бъде наказана е голяма – нещата стават много по-ясно предвидими.

Затова, според мен, ще настояваме да бъде засилен вътрешният контрол не само в митниците, но и НАП, МВР.

И още нещо много важно – да променим регулаторите. Регулаторите в момента не работят. Нито КФН, нито КЗК работят. Трябва да ги променим за да си вършат работата. Това ще рефлектира и върху пазара за горива, като по този начин ще го оправим и цените на горива да станат по-ниски.

Интервю на Янчо Николов

1 КОМЕНТАР

  1. Мирчев добре знае ,че шефа му Христо Иванов ще бъде ТРЕТИЯТ КОСМОНАВТ НА БЪЛГАРИЯ.Полетът му в междупартийното пространство е жалък и смешен. В желанието си да се приземи пак в министерството на правосъдието натисна грешният бутон и остана в безтегловност.ИЗВОДА::::СКАФАНДЪРА ВИНАГИ ЩЕ ТЕ СТЯГА КОГАТО СИ ИЗБРА ГРЕШНАТА ОРБИТА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви