През последните три месеца в България са внесени над 300 хил. тона слънчоглед от Украйна. Българската национална асоциация на зърнопроизводителите заплаши, че ще се вдигнат на национални протести, заради вноса на чуждестранни зърнени суровини. Според представители  на НАЗ, никой не контролира  вноса относно фитосанитарния контрол, което означавало, че нито те, нито държавата, нито потребителите знаят, какво точно се внася и дали е подходящо за консумация.

От парламентарната група на „Възраждане  заявиха за BurgasNews категоричността си да подкрепят исканията на НАЗ, ако последват примера на сродните й организации в Чехия и Румъния и излязат на национален протест.

и би могло да постави в риск здравето на всеки българин.

„Внасянето на зърнени и маслодайни култури от Украйна поставят в затруднено положение  българските производители, тъй като внесеното е на много ниска цена, само, за да бъде изкупено. Освен съмнителното качество, което има, по този начин срива родното производство заради цената. Предвид времената, в които се намираме, и затрудненията, пред които са изправени всички производители в България с евтиния внос със съмнително качество, България рискува да се откаже и от малкото продоволствена независимост, която има като държава“, заяви Костадинов пред репортер на BurgasNews.

Според председателя на „Възраждане“, бил всеизвестен факт, че едва 20 % от стоките в големите хранителни вериги са български, което в усложнената обстановка в целия свят ни изправяло пред опасността да не разполагаме с храна, произведена в България.

Костадинов допълни също, че българите са  сред най-бързо изчезващите нации в света, а липсата на качествена храна би довела до ускоряване на тази мрачна статистика.

„България не може да си позволи да внася зърно, което не е преминало фитосанитарен контрол, и да го предлага за консумация на гражданите си. Не можем да си позволим и да затваряме повече производства, а вносното да е преди родното.

Ако НАЗ реши да организира протестира, „Възраждане“ ще ги подкрепи с всички сили и на площада. Ще внесем всички видове запитвания и ще противодействаме на поредната атака, която идва отвън. Този път към българското производство“, категоричен е председателя на парламентарната група на „Възраждане“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Винаги постъпваме на обратно.Нужен ни е евтин газ,ние се отказваме доброволно да го внасяме…Не ни е нужен слънчоглед но въпреки това го внасяме. Това е резултат от политиката на ВНЕСЕНИЯТ ОТ ВЪН ПРЕМИЕР.

  2. Още един начин да ни превърнат във втора Украйна както обработиха там населението така и нашто ще е био мануполирано.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви