Овладяване на пожар на кораб, унищожаване на морска мина, отразяване на атаките на въздушен противник, стрелба по въздушна цел и борба с кораб, превзет от терористи. Това бяха само част от ученията, които се проведоха днес в морето край Бургас.

Военноморските сили на Република България организираха национално военноморско учение „Бриз 2022“ с международно участие. То се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО.

На място присъстваха министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС, флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС, капитан I ранг Камен Кукуров – началник на Щаба на ВМС, капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-началник на Щаба по операциите.

Всички те наблюдаваха учението от борда на фрегатата „Верни“ от състава на Военноморските сили на Република България.

Общо участваха 11 държави с 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 вертолета, с обща численост от 1390 военнослужещи от България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморско Командване на НАТО, както и участие на 121 представители с разнородни технически средства от 4 министерства и 21 дирекции, частни компании, агенции и организации.

Това е първото мащабно учение в Черно море след началото на войната в Украйна.

Поради конфликта в северната част на Черно море и реалната опасност от свободно плуващи противокорабни мини в районите на учението бяха взети мерки за осигуряване безопасността на участниците.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви