Русия и Украйна подписват споразумение за износ на зърно
Русия и Украйна подписват споразумение за износ на зърно

Очаква се Русия и Украйна да подпишат днес следобед споразумение за износ на зърно. Това е обнадеждаващ знак, че международната хранителна криза, причинена от руската инвазия в Украйна, може да бъде облекчена. По-рано руското външно министерство обяви последния кръг от санкциите на Европейския съюз за нелегитимни.

Русия, Украйна и Турция ще се съберат по-късно днес в Истанбул,

за да подпишат предложено от ООН споразумение за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи турското президентство. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Очаква се освен деблокирането на зърнения износ от Украйна споразумението да включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Принципно споразумение по плана беше постигнато миналата седмица.

С нелегитимните си едностранни санкции Европейският съюз упорито продължава да се забива в задънена улица. А съответните мерки довеждат до пагубни последици за глобалната икономика и сигурност. Това се казва в изявление на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Наред с пандемията от Covid-19 основна причина за ръста на цените на селскостопанската продукция и въглеводородите е недалновидната икономическа и енергийна политика на Запада. За изостряне на ситуацията допринасят антируските мерки на ЕС, които открито преследват целта за подкопаване на външноикономическата дейност на нашата страна. Като това включва и селскостопанския сектор“, каза Захарова.

На бойното поле – руските сили изглежда се приближават към втората по големина украинска електроцентрала ТЕЦ Углегорск. Тя е на 50 км североизточно от Донецк. Целта е да завземат критична инфраструктура и градовете Краматорск и Славянск. Това съобщи британското разузнаване. Един от най-гъсто населените райони на украинския град Харков беше подложен на обстрел вчера. Това каза кметът на града Игор Терехов и отправи призив към цивилните да не напускат укритията си. Имаше съобщения за сериозен обстрел и в Николаев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви