Жега
Как да се справим с жегата

За високи температури между 34 и 40 градуса в цялата страна предупреждават синоптиците.

Медиците предупреждават, че жегата е опасна както за децата, така и за възрастните. Как можем да се предпазим, за какво да внимаваме и по кое време е безопасно да се излиза навън – съветва кардиологът д-р Мерал Расим, предава БНТ.

Най-чувствителни на топлина са възрастните над 60-годишна възраст и децата под 4-годишна възраст. Спортисти и хора със сърдечни заболявания и затлъстяване също са изложени на риск.

„Не трябва да се подлагаме много на светлина в най-горещите часове на деня – от 11 до около 16 ч. Трябва да се носят леки, цветни дрехи, за предпочитане – от памучна материя. Да се приема повече вода и да се внимава с приема на храни и алкохол“, препоръчва д-р Расим.

Първите симптоми на топлинен удар са отпадналост, раздразнителност, учестяване на пулса, възможно е и повръщане. Когато се почувства зле, човек трябва да отиде в най-близкото прохладно място и да потърси помощ. Разликата в температурите също е опасна – трябва да се избягва директното излизане от климатизирана стая в горещините, преупреждава лекарката.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви