5% увеличение на учителските заплати
5% увеличение на учителските заплати

Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Ръстът на заплатите в средното образование от 1 септември т.г. е втори за тази година. 12,3 на сто бяха дадени като увличение от 1 април т.г.

Повишението от 5% беше договорено между министъра на образованието и науката и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022 г.

54,5 млн. лв. от предвидените в нея допълнителни средства се разпределят за възнаграждения и осигуряване за сметка на работодателя. То е за педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции.

Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател – 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор -1810 лв.

Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал се увеличават с 4%.

1 КОМЕНТАР

  1. Тоеа е държавата на БАКШИШИТЕ. За шефовете ПО НЯКОЛКО БОНА. За учителите ПО НЯКОЛКО БОНБОНА, а за крайните редици,ХОРА И РЪЧЕНИЦИ. НЕКАДЪРНО СЕ УПРАВЛЯВАМЕ ЗАЩОТО, НЕКАДЪРНО СМЕ ОБРАЗОВАНИ. Казват ,че най добрата инвестиция е в образованието.Видяхте,че и ХАРВАРД не може да ти помогне ,ако манерката ти е куха.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви