Летният театър в Созопол се препълни по време на концерта по повод 30-годишнината от основаването на Сдружение за българо-гръцко приятелство „Аполония“. На сцената, на която бяха подредени археологически находки, символи на българо-гръцката дружба и тематични фотоси, млади созополски таланти рецитираха стихове от гръцки поети, а на мултимедия гръцките приятели на сдружението поздравиха созополчани с гръцки песни. Публиката припяваше с изпълнителите известните мелодии.

Младите артисти разказаха за създаването на сдружението и за дейността му. За посещенията си в Гърция, за детските лагери и за филмите, които са направили гръцки медии за Созопол, за приятелствата си с гръцки сдружения.

„Изключително съм доволен и развълнуван да подравя за тяхната 30-годишнина българо-гръцко приятелство „Аполония“. Те са един стожер на културата и традициите на Созопол, такъв, какъвто е бил в древните времена. Бих казал, че с това културно многообразие, което ние имаме в нашия град, именно заради него, ние сме привлекателен център за много хора. Винаги се радвам, когато виждам такава сила и такъв хъс у хора, действащи като една машина. И като всяка машина, сдружението си има двигател и той се казва Аспасия Порожанова“.

Това каза в своето приветствие кметът Тихомир Янакиев, който връчи цветя и плакет на председателя на сдружението – г-жа Порожанова.

Управителният съвет на сдружението връчи плакети на своите най-активни членове.

Приветствие поднесоха още председателят на общинския съвет в Созопол Георги Пинелов, представители на българо-гръцките сдружения в Несебър, Царево, Бургас и Поморие. Посланикът на Република Гърция Димитриос Хронопулос изпрати специално поздравително писмо.

Празникът продължи с концерт на хора на сдружението заедно с оркестър „Ел Греко“. Вечерта, както подобава, завърши със сиртаки, в което се включиха деца от различна възраст. А на финалното гръцко хоро на сцената излезе и цялата публика.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви