Бащите - с отпуск за гледане на деца
Бащите - с отпуск за гледане на деца

Бащите да имат право на двумесечен отпуск предвиждат промените в Кодекса на труда. Тях депутатите приеха днес на първо четене със 179 гласа „за“ и 21 „въздържал се“.

Според законопроекта на Министерски съвет бащите ще могат да ползват до два месеца платен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Право на такъв ще имат мъжете, които не са ползвали прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете.

В мотивите е посочено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на платен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е възможно да доведе до положително въздействие върху балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.

С промените се въвеждат изискванията на европейски директиви относно „равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи“.

Средствата, необходими за изплащането на обезщетение, ще бъдат за сметка на предвидените разходи за краткосрочни обезщетения със Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

По предложение на Искрен Арабаджиев от ПП срокът за предложения към законопроекта бе намален на три дни. След това законопроектът ще влезе за второ четене в комисия и зала. Най-вероятно промените ще станат факт следващата седмица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви