Собственици на хотели в Слънчев бряг излязоха на протест. Хотелиерите, които са настанили бежанци, твърдят, че държавата не им е изплатила компенсациите за месеците май и юни.

Протестът е подкрепен и от украинци. Недоволните блокираха кръговото между Равда и Несебър.

Според Елена Андонова протестът е от недоволни хотелиери и страхуващи се украинци. „Разочаровани сме от забавянето на плащането за май. Има и колеги, които не са получили пари за април. Тук сме, за да ни чуят“, обясни тя.

„Хората и доставчиците влизат в положението ни, но докога това ще бъде така?”, коментира Деси Николчева.

„Правили сме опити да се свържем с Министерството на туризма. Казват, че ще получим парите след определен период от време, има техническа проверка на документация и т.н.”, каза Христо Чапкънов.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов обяви, че тази седмица трябва да бъдат изплатени всички средства за май по първата програма.

„Веднага след това ще стартираме и с тези по новата програма. Там ще бъде по-лесно, защото базите са по-малко и има определени условия”, добави той.

„Плащането за май наистина ще се забави, защото първо имахме да уточним всички плащания. Имаше някои, които са надплатени, както и такива, при които е платено с ДДС, а не са регистрирани по ДДС. Имаше случаи, в които лицето е регистрирано, че е започнало работа на 16-ти, а то е напуснало държавата на 14-ти. Трябваше и всички държавни общински бази, които са от началото на програмата, т.е. февруари, да бъдат изчислени. И все пак това са 40 дни, откакто са подадени документите, за да се обработи цялата тази информация. Става въпрос за над 1000 места за настаняване”, коментира Проданов.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви