"Северен поток 1" няма да достави газ за Европа

Европейската комисия не очаква тръбопроводът „Северен поток 1“ да бъде рестартиран след годишната му 10-дневна поддръжка. Тя е планирана да приключи в четвъртък (21 юли). Това съобщи „Уолстрийт джърнъл“, цитирайки европейския комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

„Работим върху предположението, че „Северен поток 1“ няма да се върне към работа“. Казаното е от Хан пред репортери в Сингапур, според финансовото издание.

Коментарите на Хан идват, след като по-рано във вторник Ройтерс съобщи, че руският „Газпром“ е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставки на газ поради „извънредни“ (форсмажорни) обстоятелства. Така е засилил опасенията в Европа, че Москва може да не рестартира газопровода „Северен поток 1“ в четвъртък.

Вчера първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че блокът трябва да се подготви за спиране на газа. Той увери, че ЕС е готов за всички сценарии.

Също вчера ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането на газ) през най-студените месеци.

Междувременно цената на газа в Европа на нидерландския газов хъб TTF се повишава в рамките на деня обратно над 164 евро за мегаватчас, след като вчера отстъпи до ценово дъно около 154,50 долара.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви