Президентът Румен Радев връчи третия мандат на Георги Свиленски от БСП.

„Възлагам на парламентарната група на БСП да посочи кандидат за министър-председател“, заяви държавния глава. „БСП успя да запази добрия тон в една сложна коалиция. Показахте, че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите заедно със свои политически опоненти. Вярвам че ценностите, които обединяват хората от леницата – мир, справедливост, солидарност, свобода са и ценности за всяко българско правителство.“

Георги Свиленски представи протокол, с който е опълномощен да получи мандата.

„От името на БСП искам да ви уверя, че ще положим всички усилия да създадем редовен кабинет, който да работи за спокойствието, сигурността и благоденствието на българския народ. Надявам се, на отговорността на всички политически групи, които домомента показаха загриженост, по време на консултациите да достигнем до всяка една от тях и да осигурим редовен кабинет на Република България“, каза Свиленски.

Пред журналисти Корнелия Нинова обяви, че все още няма име за премиер.

„Първото нещо, което ще направим – ще сложим програмата, изработена от трите партии преди две седмици, на масата на разговори, защото тя е обединяващото между трите партии, но и е възможност за подновяване на отношенията с партньорите ни в правителството“, каза лидерът на БСП.

Разговорите ще започнат още утре, а първи ще бъдат „Продължаваме промяната“.

„Разбираме, че в момента върху нас пада огромна отговорност и ще подходим разумно, спокойно и диалогично, с една цел – да гарантираме сигурност на държавата, спокойствие на хората, да създадем редовен кабинет, да изпълним програмата“, каза още Нинова и отново потвърди, че именно ПП трябва да излъчат кандидат за премиер.

„Това е трудното в тези разговори. Парньори си казаха доста остри неща, минаха си в личното пространство. Трудно е да намерим начин, да седнем на една маса и да разговаряме за политики, за това, което ни чака през есента, през зимата. За нас най-важна остава социалната политика“, допълни тя.

Министрите ще станат ясни след разговорите с другите партии.

„Намираме се в тежки кризи – и енергийна, и икономическа, предстоят ни тежки зимни месеци. Смятаме че трябва да се носи ясна политическа отговорност. Трябват лидери, държавници, които да кажат: „Да, трудно е, знаем какво ни чака, поемаме политическа отговорност“. Другото би означавало скриване зад експертен кабинет“, на мнение е Нинова.

Тя заяви, че с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да преговоря.

„Трудното е да се намери добрият тон, сечението, между ПП и ИТН“, каза Нинова.

„Нашето искане беше Кирил Петков да не бъде премиер и мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение“, каза тя. Но уточни, че повече няма да говорят за имена, докато не приключат преговорите.

dnes.bg

1 КОМЕНТАР

  1. БСП така се омотава в парламентарни гимнастики,че започва да се движи в посока обратна на своите избиратели.Това ще отдалечи партията от парламента на следващите избори.ЗАПОМНЕТЕ: Ситуацията е такава ,че който заложи на картата ТЪРПЕНИЕ,той ще спечели.ЗАПОМНЕТЕ ТОВА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви