Мащабната постановка на от най-популярните опери на Джакомо Пучини – „Турандот“ ще бъде представена сцената на Бургаската опера на 22‐и юли от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Вълнуващото събитие, под палката на маестро Григор Паликаров /гост/, носител на редица престижни награди, сред които приза на Община Бургас „Емил Чакъров“ за 2019 г., бургаската публика и гостите на крайморския град ще имат привилегията да се насладят на изключителното майсторство на солистите на Софийската опера и балет: великолепното сопрано Габриела Георгиева /гост/– в ролята на китайската принцеса Турандор, и блестящия тенор Костадиин Андреев /гост/ – в образа на Принц Калаф.

Събитието е поредното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани от Държавна опера – Бургас, в дългогодишно успешно партньорство на Община Бургас.

Операта в три действия „Турандот“ е приказка за жестока неумолимост, сломена от несравнимата сила на истинската любов.

Оперното произведение е известно и с една от най-обичаните арии – „Nessun Dorma“ /„Никой не спи“/. Песента на Калаф е своеобразен символ на любовното признание на влюбения мъж. През годините е била изпълнявана от велики оперни гласове – Енрико Карузо и Лучано Павароти и много други.

Сценографията и костюмите на „Турандот“ са на незабравимите майстори Борис Стойнов и Цветанка Стойнова, диригент на хоровия състав, който има важна роля в сценичното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера е Христо Белчев, асистент-режисьор е Петър Тихолов.

В петъчната вечер на 22-ри юли на откритата сцена в Приморския парк в образа на знаменитата леденостудена китайска принцеса Турандот бургаската публика и гостите на града ще имат привилегията да видят и чуят Габриела Георгиева, за която ролята на Турандот е коронна и е изпълнявана от нея и на бургаска сцена нееднократно – с респектиращ вокален професионализъм и запомнящо се сценично присъствие.

С примата на Софийската опера ще си партнира именитият тенор с прекрасен тембър и широк вокален диапазон Костадин Андреев – като Принц Калаф, чието сърце бива разтопено под въздействието на любовта, непозната за нея до момента, в който среща Принца.

Известният оперен певец е дебютирал на сцената на Държавна опера – Бургас в ролята на Рудолф в „Бохеми“ от Пучини през 1992 г. и многократно е пял с голям успех на бургаска сцена.

В ролята на младата робиня Лиу, влюбена безнадеждно в Калаф, която избира саможертвата пред предателството, ще бъде великолепното драматично сопрано Йоана Железчева, която придава на образа несравнима емоционална наситеност, съчетана с красивата мелодика на гласа й.

В образа на детронирания цар на татарите в изгнание – Тимур, влиза басът Делян Славов – с достолепно присъствие на сцената и прекрасен тембър.

В ролите на придворния канцлер Пинг и Мандарин публиката ще има удоволствието да види отново известния баритон Александър Крунев, който наскоро бе в коренно различно амплоа на бургаска сцена – в ролята на Фигаро в комичната опера „Севилският бръснар“ от Джоакинно Росини, по иновативната постановка на доц. д-р Александър Текелиев.

Като маршала Панг ще се представи младият тенор Яни Николов, а като готвача Понг – Милен Динолов, тенор. В ролята на Императора на Китай Алтум ще влезе тенорът Мирослав Димитров, Принцът на Персия ще бъде Любомир Тодоров, също тенор.

Във внушителната – и по мащаби, и като предизвикателство спрямо възможностите на певците, и като послания, постановка участват и съставите на оркестъра, хора и балета на Държавна опера – Бургас, както и чудесните изпълнители от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, които пяха с голям успех през настоящия оперен сезон в постановките на „Тоска“ и „Кармен“ на бургаска сцена, както и на коледния концерт на Бургаската опера през м. декември 2021 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви