Празник Созопол

38 участници се включиха в плувния маратон в Созопол по повод празника на града. Те отплаваха с атрактивния кораб „Посейдон“, а стартът беше даден в района на старото рибарско училище.

Участниците, сред които и кметът на Равда Андон Бакалов, преплуваха около 2км., а на финала – на Централен плаж гр. Созопол първа с голяма преднина бе 15-годишната Ева.

Участниците бяха класирани в 4 категории – мъже, юноши, жени и девойки, а специални награди бяха дадени на созополчанина Никола Бобчев, както и на най-малкия и най-възрастния участник.

Празникът в деня на Св. Марина продължи с литургия, отслужена от Негово Преосвещенство епископ Иеротей Агатополски, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира “Св. Георги“ в гр. Поморие. Той направи водосвет на параклиса Св. Марина край Созопол и освети празничната трапеза.

Курбанът беше осигурен от община Созопол. В местността се събраха десетки жители и гости на античния град, които се включиха в народното веселие и се почерпиха за здраве.

Негово Преосвещенство епископ Иеротей Агатополски поздрави миряните и им пожела благоденствие и здраве. Той подчерта, че Св. Марина и Св. Георги, чиито мощи се пазят в едноименния храм в града, са от един и същи град в Кападокия и са правили добрини за хората. Епископът призова хората да са добри и да помагат на ближните си в нужда, защото ръката, която дава, никога не остава празна.

Кметът Тихомир  Янакиев също поздрави съгражданите си, пожела им здраве и обяви, че собственикът на комплекса „Санта Марина“ ще дари собствени средства, с които до следващия празник на града параклисът ще бъде основно ремонтиран и обновен.

Още от сутринта богомолци извървяха стръмната пътека до параклиса на „Света Марина“, за да запалят свещ и да се помолят на светицата.

В двора на параклиса има черница, която никой не знае колко е стара. Там, по традиция, вярващите връзват парцалчета или дори конец от дрехата си, за да измолят здраве за себе си и своите близки от Света Марина.

Старата черница

Кметът Тихомир Янакиев покани граждани и гости на Созопол да се включат в празника. Той дойде със семейството си и запали свещ пред храма. За да почетат светицата специално дойдоха гости от Испания и от гарнизона на НАТО в Бургас.

Гостите от НАТО

Кулминацията на празника ще бъде в 20:30 ч., когато на сцената на летния театър кметът Тихомир Янакиев и председателят на Общински съвет Георги Пинелов ще връчат официално отличията „Почетен гражданин“ на олимпийската медалистна от Токио 2020 Евелина Николова и нейния треньор Мирослав Гочев, както и на отдалия живота си на спорта – старши треньора на Гребен клуб Созопол Андон Кюмурджиев.

Вечерта ще продължи със спектакъл на ансамбъл „Чинари“. Празника ще уважат министри, областен управител, народни представители и уважавани спортисти.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви