Европейската комисия оповести нова поредица наказателни процедури срещу страни – членки на ЕС, които нарушават общностното законодателство, и България е в черния списък с четири предупреждения.

Проблемите, за които ЕК е „номинирала“ София, са свързани с околната среда и живата природа, сградния фонд, риболова и защитата на подателите на сигнали.

Две от наказателните процедури срещу България са заради морските обитатели. България не се грижи за делфините и морските свине в зоните по „Натура 2000“, и не извършва надлеждно проследяване на улова на тези защитени видове в Черно море, посочва Брюксел, като дава на нашите власти двумесечен срок да обяснят какви мерки предприемат.

В нашата акватория са познати три вида  китоподобни – Черноморски обикновен делфин, Черноморски бутилконос делфин , наричан още афала, и морска свиня, или муткур, който е най-дребният от трите вида.

Напоследък зачестяват случаите, в които морето изхвърля на пясъка делфини с видими наранявания – най-вероятно от риболовни съоръжения.

България, а също и Испания и Франция са призовани предприемат спешни мерки за прекратяване на „инцидентния“ улов на защитени видове от риболовните кораби. Трябва да бъдат опазени морската свиня, каретата, дългомуцунестия тюлен и морските птици, които са изчезващи и редки видове и обитават защитените зони в мрежата „Натура 2000“, определени за тяхната защита. Държавите трябва да въведат строга защита и да забранят умишления улов, убиването и обезпокояването на видовете, посочва ЕК.

България е и в друга голяма група държави (общо 15), които Брюксел за пореден порицава, задето не са въвели напълно европравилата за защита на подателите на сигнали срещу нарушители на законодателството на ЕС. Това е трето напомняне, след като 15-те държави не са показали напредък от началото на годината. Сега те имат два месеца да докажат, че са решили проблема, в противен случай ще бъдат предадени на Съда на ЕС, се подчертава в съобщението на Еврокомисията.

Още един жълт картон получава страната за това, че не е въвела изцяло европейските правила за енергийните качества на сградите. Предупреждението е последно за България и ако не последват решителни действия в идните два месеца, и тук наказателната процедура ще премина в съдебна  фаза, което означава и заплаха от огромни глоби.  Излиза, че кабинетът „Борисов“ е успял да изхярчи 2 млрд. лева чрез широкопръстата програма за безплатно „саниране“ на панелни блокове, но не се е постарал  да приложи европейските разпоредби, процедури и изисквания за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви