59% скок на водата поиска водоснабдителното дружество в Бургас от държавния регулатор. Решението на КЕВР ще стане ясно на 29 юли. Мотивите за исканото повишение са инфлацията на материалите и увеличената цена на електроенергията, разказват в предаването „Събуди се“ по NOVA.

Ако предложението на ВиК дружеството в Бургас бъде прието,

това означава, че кубикът вода от около 2,80 лв ще стане на около 4,40 лв. Новите цени на водата, каквито и да са те, ще влязат в сила от 1 август.

Бизнесът и бургазлии не приемат новите цени и са категорични, че няма да издържат на евентуалното увеличение.

„Цената на водата, която сега искаме, щеше да бъде коренно различна, когато декември месец миналата година бяхме поискали от КЕВР само увеличение с около 30% на цената, но тогава се прие мораториум и всичко това беше до този момент забавено.

Същевременно в нашия бизнес-план цената на ел. енергията беше 95 лв на мегаватчас, а онзи ден тя достигна цена 800 лева. Това са 8 пъти увеличение на всички цени, не само за нас във ВиК сектора, но и за целия бизнес в България“, обясни Димитър Гюров от ВиК-Бургас.

Всички консумативи за този период поскъпнали и това спъвало работата на дружеството.

„Имаме проблеми с обществените поръчки. Ако една обществена поръчка е струвала 300 хил. лв. за определен обект, днес тя ще струва над 500 хил. лева, което е абсурдно, самите фирми вече не издържат“, казва Гюров.

На новата по-висока цена на водата няма да издържи и бизнесът в Бургас. 

Собственикът на този елитен фризьорски салон в Бургас е разгневен от предстоящото поскъпване.

„Това ще е поредната горчива лъжица, която трябва да изяде бизнесът. Изядохме горчивата лъжица с високата цена на тока и горивата. Ето сега и водата. Няма да е благотворно върху бизнеса при всички положения. Смятам, че това е нереалистична цена, както смятам, че всъщност, монополите и картелите водят до такива безумия“, казва собственикът на фризьорски салон в Бургас Тодор Циков.

При увеличението на цената на тока цените на фризьорските услуги са били повишени с близо 30 на сто. Това повлияло на броя посещения на клиентите в салона.

Йордан Стойков е собственик на частен медицински център на рехабилитация. Разказва, че след увеличението на цената на тока, вече са увеличили цените на медицинските услуги. Сега щяло да се наложи ново увеличение, защото нямало как да съкратят ползването на вода.

Бавно и постепенно ги увеличаваме, като се съобразяваме с възможностите на нашите клиенти,

но така или иначе най-вероятно ще ни се наложи да увеличим отново цените в някакъв период. Дали ще е веднага, или малко по-късно в годината или следващата година – ще се наложи да има увеличение“, обясни Стайков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви