Безмитният внос на жито от Украйна е опасен
Безмитният внос на жито от Украйна е опасен

Неконтролиран внос от трета страна. Така производителите на зърно в България определят случващото се откакто премиерът Кирил Петков бе в Украйна и предложи да й се помогне с износа, тъй като нейните пристанища са блокирани, пише Дневник.

Междувременно се появиха данни за препълнени силози в района на пристанището във Варна и опасения, че местните производители няма да има къде да приберат собствената си продукция.

Не на последно място евтиният внос притиска вътрешните цени при растящи заради поскъпването на суровините разходи за производство и подхранва намеренията на стопаните, когато приберат реколтата, да започнат протести.

Колко голям е проблемът

От 1 септември миналата година до 1 юли тази са внесени 800 хил. тона слънчоглед, само последния месец са влезли 300 хил. тона, обяснява пред „Дневник“ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В резултат слънчогледът е поевтинял двойно на вътрешния пазар, а се очаква същия ефект да има и при пшеницата, която се прибира от полето тъкмо в момента.

По данни на производителите все още няма внос на пшеница от новата реколта, но сключени договори за това са налице. И от Агенция „Митници“, и от Националния статистически институт отказват да съобщят данни за вноса на пшеница от Украйна, защото така ще нарушат националното и европейското законодателство в областта на статистиката. Причината е, че публикуването на данните е „възможно да бъдат обвързани така, че да се идентифицират определени статистически единици, или т.нар. индивидуални данни“.

Такова зърно не е по стандартите на Европейския съюз, може да идва от замърсени райони, а освен това да се ползват за отглеждането му забранени в ЕС препарати, обяснява част от аргументите Костадинов.

„При нас искат произход, какви препарати ползваме – разрешени ли са, един куп документи, а тук идва стока от трета страна – неконтролирана „, обяснява той. Според него и колегите му „кой каквото може изнася от Украйна в момента“ след като Европейската комисия е дала зелена светлина за това – както по суша, така и с баржи по Дунав.

Накрая да не се окаже, че Украйна ще е гладна за зърно зимата и ще трябва да помагаме обратно.

Не на последно място поставя въпроса за това, че така се потискат вътрешните цени на съответните култури и се очаква същото и за пшеницата. За България реколтата от хлебно зърно тази година е малко по-малка от рекордната през 2021 г., но за сметка на това е по-скъпа като себестойност.

„Напълниха се складовете“

Напълниха се складовете в страната и натискат цената на нашата стока, а тя по себестойност е висока. Торовете ги купувахме по 300 лв. м. г., сега са 1600 лв., дава пример Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви