Необходима ни е не просто „сделка“ за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни нужните реформи. Това заяви президентът Румен Радев, който прие на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Държавният глава провежда днес консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, преди да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на държавния глава днешните консултации целят да се търси обединение около отговорни национални цели и приоритети в очакване да се оползотвори „последната надежда“ с третия мандат. Румен Радев отбеляза, че това няма да е лека задача предвид прокараните нови червени линии.

„Но политиците и в парламента, и правителството са там по волята на българските граждани. Те очакват диалог, компромиси, разбирателство и усилия на работа така, че да се решават техните проблеми, които в условията на една глобална политическа и икономическа криза растат с всеки изминал ден“, допълни държавният глава.

Президентът открои като част от настоящите кризи инфлацията и високите цени, особено на горивата, както и липсата на дългосрочен договор за доставка на газ, което вещае студена зима и колапс за бизнеса.

„Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. дълг, съгласно Закона за държавния бюджет, а и лихвите растат“, добави президентът.

Румен Радев изрази и опасения във връзка с получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като свързаните с него закони още не са внесени в Народното събрание.

Държавният глава подчерта, че за да се справи държавата с резултатите от настоящите кризи, трябва да има работещ парламент.

Затова, по думите на Румен Радев, е важна визията на парламентарните групи за излизане от политическата криза и възможността да се излъчи управление, което да се гради на „споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък“.

Във връзка с това Румен Радев открои отговорността на „Продължаваме промяната“ като най-голяма по численост парламентарна група. „От вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание ще може да се случи“, допълни президентът.

В началото на срещата министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви, че в парламентарната група на „Продължаваме промяната“ осъзнават отговорната позиция, която имат пред българския народ, и че в този момент политическа криза трябва да се избегне „почти на всяка цена“.

По думите му, парламентарната група на ПП е готова на максимална диалогичност с „всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили“.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Парламента е импотентен и некомпетентен.Трябват доказани ,успели професионалисти да ръководят отделните министерства. А НЕ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ДА ОЖЯВЯВА ВОЙНА НА РУСИЯ…..И МИНИСТЪРА НА СПОРТА ДА РЗКАЗВА КАК ЩЯЛ ДА СЕ БОРИ С МАФИЯТА…..ДЪРЖАВАТА ПОТЪВА, ЗАЩОТО ВСЕКИ СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА, КОЕТИ НЕ МУ Е РАБОТА.

  2. А може ли след изказване на ПРЕМИЕРА да излиза някой и да обеснява ,какво е искал да каже? Не се подигравайте с нас..

  3. Мисля,че сме на път да излезем от ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ.Не защото искаме,а зашото ще бъдем изгонени за НЕКАДЪРНОСТ.Колко мъдро го предвиди Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви