"Шел": Може да има дажби за газа и нефта

Шефът на „Шел“ Бен ван Бюрден предупреди, че Европа може да трябва да ограничи достъпа до енергия тази зима. Тъй като прогнозира „значително“ по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС. Това съобщава „Файненшъл таймс“.

Той каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е „способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки“. И че не може да се изключи едно пълно спиране на износа на руски газ за Европа.

„Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа“, каза Ван Бюрден на енергийна конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022.

„Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се сблъскаме с много съществено ескалиране на цените, така че ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката“, каза той.

„В най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която трябва да въведем разпределянето на дажби“, предупреди Ван Бюрден.

Главният газопровод на Русия за Германия – „Северен поток 1“ беше спрян за планирана поддръжка и профилактика в понеделник, като опасенията нарастват, че потокът от газ може да не се възобнови след приключването на ремонта на 21 юли.

Миналата седмица Путин заплаши с „катастрофални последици“ за световните енергийни пазари. Това – в случай, че западните сили наложат допълнителни санкции на Москва заради руското нахлуване в Украйна през февруари.

Днешното предупреждение на шефа на „Шел“ идва, след като Европейската комисия прогнозира, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г.

от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за целия ЕС поради растящите цените на енергията и войната в Украйна.

„Нови увеличения на цените на газа могат допълнително да увеличат инфлацията и да задушат икономически растеж, предупреди Комисията.

На този фон ЕС реши, че новите санкции няма да включват ограничения при търговия с руски газ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви