Андрей Новаков

Доста интензивно България е в дневния ред на Европейския парламент, през последните месеци. И въпреки, че Комисията по контрол на бюджета от Евро парламента наскоро беше на официално посещение в България, за да разследва злоупотреби с отпуснати европейски средства, отново нашата страна е на прицела на Брюксел.

Този път е отказът на правителството ни да участва в специализирана операция на службите Европол, за разследване злоупотреби с отпуснати европейски средства за борбата с Ковид 19. Операцията се нарича „Сантинела“ и обхваща всички държави членки на ЕС.

Стартирал е още в средата на месец октомври 2021 година, а до ден днешен само три страни продължават да упорстват в нежеланието си да се включат в нея. Това са България, Полша и Унгария.

ЕП е гласувал доклад, в който се посочва отказа на нашата страна да се включи в операцията и да съдейства на Европол в разследването на злоупотреби с тези средства на наша територия.

„Неколкократно страната ни е подканяна да се включи в специализираната операция, която да извади на бял свят сигналите за злоупотреба с европейски средства. Държавата ни, в лицето на правителството, продължава да упорства в нежеланието си да съдейства. Това ме изправя пред неприятната ситуация да обяснявам на колегите си в ЕП, защо се тревожи българското правителство и защо не се съгласява да участва. Същият въпрос е и към нашето Министерство на вътрешните работи“, заяви Андрей Новаков, евродепутат и представител на България в Комисията по бюджета, бюджетния контрол и регионалното развитие и транспорт в Европейския парламент.

Новаков изказа и своите притеснения от друг факт, който според него, не е случайно съвпадение.

Отказът на страната ни да участва в операция „Сантинела“ съвпада с отстраняването на директора на делегацията по международен одит, който извършва мониторинг и държи сметка на правителството за изразходени евро средства.

„Не само, че е отстранен. Но и е променен целият устройствен план на агенцията по контрол на тези средства. Сега директорът щял да се назначава и уволнява от Министъра на финансите, което прилича на свръхконцентрация на власт, при положение, че тази агенция е независима, не зависи от мандата на един или друг министър. Напротив! Тя трябва да контролира правителството, как харчи парите на ЕС“, разясни Новаков.

Според нашия евродепутат имало и други притеснителни сигнали. Един от тях е , че все още нямало нито стотинка от Плана за възстановяване, която да е стигнала до българските общини.

От делегацията на Комисията по контрол на бюджета към ЕП са се срещнали с представители на българските общини, които са обяснили, че никой не ги е канил на срещи и не са участвали на срещи по изготвяне на план за Възстановяване и устойчивост.

„Много се дразня, като човек, който участва в Комисията по финансиране на устойчивостта и възстановяването и виждам, как моята държава не може да се възползва пълноценно от средствата, които и се отпускат. И още повече, когато се създават съмнения, че нещо се прикрива заради нежеланието да участваме в акции на Европол“, подчерта Новаков.

Новаков обясни още, че войната в Украйна е повлияла сериозно политически и икономически на страните в ЕС и извън него. Много проекти, които са финансирани от ЕС на територията на страните членки, не са релевантни на отпуснатите средства, поради оскъпяване на материалите и работната ръка.

Като причина Новаков изтъкна, че преди изпълнението са заложени едни пари, а след началото на кризата между Русия и Украйна, и промяната на политико – икономическата обстановка, довела до повишена инфлация, тези средства не покриват разходите по  първоначално заложените планове.

Въпреки това, от ЕП са взели спешни мерки за забързано авансово плащане и допълнителни анекси към предварително сключените договори, които да облекчат и изгладят тези проблеми. Според него, са предвидени компенсаторни механизми, които ще подсигурят изпълнението на стартиралите проекти.

Андрей Новаков отправя апел към правителството в оставка и към евентуален служебен кабинет, с който призовава да започне спешно усвояване на европейските средства, под всякаква форма, включително и по Плана за възстановяване.

„Не е спешно, а е неотложно започването на усвояване и да се работи в тази посока. Отпуснатите 12 милиарда ще са достъпни до 2026 година – юни месец. За да се получат тези средства, договорите по тях трябва да се сключат до 18 месеца. Време няма. Бавенето и протакането създава огромен стрес в администрациите и шансът да изгубим финансирането е огромен“, обяснява евродепутатът.

Новаков поясни, че българинът не е потънал в охолство и богатство, за да си позволи да губи отпуснатите от ЕС средства. Според него правителството, което обяснявало на обществото, че има ръст в износа на  икономиката ни , не пояснявало, че този ръст е за след Ковид 19 пандемията, който е бил  по време на карантината почти нулев. Като аргумент, той посочи, че спрямо 2018 година и предходните години, когато е нямало епидемия, ръст на износ няма!

За по-лесното усвояване на европейски средства от страната ни, Новаков призова управляващите да вземат мерки с облекчаване на бюрокрацията около кандидатстването и процедурите свързано с него. Той определи  процедурите като тромави и прекалено бюрократични.

Относно регионалните медии и тяхното подпомагане с европейски средства Новаков обясни, че не са достигнали до консенсус в ЕП. На този етап депутатите в Брюксел за взели решение да се отпускат единствено грантове за тези медийни агенции, които ще се борят с фалшивите новини и пропагандата, която навлиза в ЕС от външни източници.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви