Възобновява се износа на украинско зърно
Възобновява се износа на украинско зърно

Турция съобщи за постигнато споразумение на преговорите в Истанбул. Чрез него се възобновява износът на украинско зърно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия, Украйна, Турция и ООН са се договорили за създаване на координационен център за гарантиране на безопасни маршрути. Това каза в изявление турският министър на отбраната Хулуси Акар. Той отбеляза, че страните са се разбрали още за съвместни проверки на изнасяното зърно и пристанищата.

Споразумението ще бъде подписано следващата седмица. Тогава всички участници в днешните разговори отново ще се срещнат в Турция, уточни Акар. Той не посочи конкретна дата.

Целта е да се възобновява износът на украинско зърно в момент, когато глобалната продоволствена криза се влошава заради войната в Украйна. Бившата съветска република е голям световен износител, а Русия е наложила блокада на нейното черноморско крайбрежие.

„Постигнато бяха договорености по голям брой важни аспекти“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той изрази надежда следващите стъпки да позволят да бъде сключено и официално споразумение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви