Драгомир Ошавков

Адвокатът Драгомир Ошавков е сред най-интересните политици в съвременната българска история. Бургазлията е дипломиран юрист от Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“.  Работи, като адвокат в родния си град и същевременно е член на националния съвет на „Движение 21“, председателствано от Татяна Дончева, и координатор на движението за град Бургас. Определя себе си, като идеалист и заклет оптимист.

Именно вярата му в идеалите и, че може да промени нещата в държавата го запращат, като народен представител в 45- тото НС, където е и секретар на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън“! Заради юридическото си образование и  непримиримостта си  да  рови  в „политическия боклук“, търсейки  злоупотреби  на управляващите, е назначен за член на комисията по ревизиите на предходните управляващи в 45 -тото НС.

Освен адвокатската и политическа практика, Овшаков се изявява и с още едно амплоа, това на артист. Случайността го среща с големия продуцент и режисьор Максим Генчев, който снима хитовия филм за Христо Ботев. Какво забелязва Генчев, в адвоката – политик, ще остане може би тайна за нас, но го кани да участва  в новия си филм. Драгомир

Ошавков не се поколебава да влезе в роля, сменяйки   адвокатската тога и депутатския костюм, с въстаническа униформа. Изключително професионално изиграва боец  от четата на големия революционер, което му придава самочувствие на „филмова звезда“ и го прави ревностен фен на кино изкуството.

Днес адвокат Ошавков е гост на BurgasNews и с него ще разговаряме по любимите му теми свързани със съдебната реформа, злоупотребите във властта и естествено, любимото му хоби – киното.

Г-н Ошавков, кое Ви накара да влезете в политиката?

Общо взето политиката ме избра мене, не аз нея. Не съм имал големи амбиции да съм политик, нямам ги и сега. При учредяването на „Движение- 21“, аз разпознах Татяна Дончева, като изразител на моите мисли и идеи. Много свестен и откровен човек. И чувствайки се, като човек, който може да направи нещо за хората, реших да се присъединя към движението.

Влизането ми в НС миналата година до голяма степен беше по стечения на обстоятелствата. Тази вълна, която тръгна още от 2020 година. Така наречената Анти – ГЕРБ – вълна. Аз бях част от нея. И смятам, че за малкото време , което бях в НС, бях много-много полезен.

Имам участие в повече от 10 законопроекта. Те и досега стоят в така нареченото „Досие на НС“. Но, за жалост, нито един от тях не беше напълно приет на първо и второ четене. Това е така, защото липсваше време.

Личният ми мотив да се включа в политиката беше, че цялата ми младост през последните 30 години, мина в очакване да се случат някакви промени. Падането на режима през 1989 година ме завари на 16 години. Тогава си мислех, че в рамките на 2-3 години всичко ще се оправи. Уви! Не само, че не станахме нормална средноевропейска държава, но и приходите ни, стандарта на живот с останалите европейски държави изостана. Нищо не се случи както трябваше да се случи. Какво ще оставим на своите деца? Какво се случи за 32 години преход, че сме отново на една изходна точка.

Защо според Вас няма още реформа в съдебната система? Всички, които се обявихте срещу старото статукво ГЕРБ – ДПС обещавахте, че ще се заемете първо със съдебната система и нейното реформиране? Това само празно предизборно общение ли е?

Това което се случва сега в момента със сегашното правителство показва, колко сме били прави да искаме реформа в съдебната система. Те също дойдоха на власт с обещанието, че ще променят съдебната система. Не можаха да я прокарат. Това е така, защото за 12 години управление на ГЕРБ, са успели напълно да овладеят и подчинят съдебната система.

Другото е, че нямаше сериозни опити от страна на Продължаваме промяната. Сегашното управление не успя да се справи с проблема и да проведе реформата. Вместо да се фокусират върху съдебната система и това, да ограничат властта на главния прокурор. Те се заеха с други неща. Освен това искам да подчертая и това, че ИТН, Продължаваме промяната са все пак млади политически сили в НС. Те нямат необходимия опит, няма кадровия резерв да извършват съответните промени. Нещата са малко по-сложни от това, как изглеждат от страни.

Добре, млади, стари, опитни, неопитни е друг въпрос. Нека поговорим за това, от какви спешни реформи се нуждае съдебната система?

Всичко го знаем много добре, както от политическите програми, така и от изказването на много политически лидери. Да се ограничи властта на главния прокурор. Един главен прокурор, който е несменяем и няма в закона възможност да му се търси отговорност, то той на практика става всевластен.

Начинът, по който структурирана прокуратурата, също трябва да се промени. Тя е структурирана по един военизиран образец. При една пълна субординация, подчинени на по-нишестоящия към по-вишестоящия и така до главния прокурор. Няма как да направи тези хора самостоятелни във вземането на важни решения.

Все пак беше свършено нещо. Закрити беше специализираналбта прокуратура.. Това е едно добро начало. Но, засега не е ясно пък, къде ще бъдат прехвърлени делата от нея. Има много висящи дела, които трябва да се гледат. Последната информация беше, че ще се прехвърлят към Окръжните съдилища. Отново има забавяне.

Говорим за една ръждясала, тежка и голяма машина, която се движи в една посока – неправилна. За да я вкараш в правия път, трябва да удариш спирачките, да изчакаш 200 метра спирачен път и да поемеш в друга посока. Образно казано.

Управляващите не успяха да намерят съответния подход. Коалицията беше съставена от орел, рак, щука и не знам още какво животно, които вървяха  в различни посоки.  Занимаваха се с неща, които не им бяха приоритет. Тоест, бяха приоритетни, но не и преди тези, които предизборно обявиха, като съдебната реформа.

Бил сте член на Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години ? Какво свършихте и какво не свършихте? Защо няма осъдени и задържани министри и депутати? 

Основната причина е в отговора на предходния Ви въпрос. България, като една правова държава с разделение на властите, не може да очаквате, че една комисия съставена от народни представители, обръщам внимание, че това са представители на законодателната власт. Та от една такава комисия да очакват българите, да има разследващи функции. Такива комисии с разследващи функции е имало и има, в други страни.

Давам примери – Щатите, Италия. Но основната цел е да се направят разкрития и злоупотреби, които са извършени много успешно. Такава комисия имаше в нашето НС само за три седмици. И въпреки, че тази комисия просъществува толкова кратко време. За това кратко време направи огромни разкрития. По тези разкрития продължава да се работи и сега. Говорим за злоупотребите по автомагистрала Хемус, ин хаус процедурите.

Имаше и други разкрития, които не доведоха до съдебни процеси и осъдителни присъди. Но това е работа на прокуратурата. Докато прокуратурата в лицето на Гешев, защото съм далеч от мисълта, че всички прокурори са с желание да осуетяват такива дела, върши избирателно своята работа по отношения на определени дела, случаи, хора, ще има резултат. По този начин при всяко едно съмнение за корупция, няма да има желания резултат.

Вие сте активен участник и  организатор в протестите на адвокати от Адвокатска Колегия-Бургас срещу предложените от ГЕРБ промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, вменяващи законово задължение на адвокатите да „доносничат“ срещу клиентите си. Какво се случи с това предложение на ГЕРБ?

Това беше при първоначалното приемане на закона срещу мерките за изпиране на пари през 2018 година. В резултат на протестите и резултат на аргументирането от страна на адвокати от цялата страна, срещу предложените промени, адвокатите бяха изключени от кръга на лицата, които са задължени да докладват за съмнителни сделки по отношение на лица, които са техни клиенти по наказателен или граждански процес.

Ще дам пример. Вас Ви разследват за пране на пари и се обърнете към мен, като адвокат да Ви защитавам в съда. Не може ДАНС, Финансово разузнаване или Прокуратура да искат от мен да им споделям информация, която ми е станала достъпна от Вас, като мой клиент. Това е една малка победа на адвокатурата в България.

Но това е само в случаите, когато адвокатите действат като защитници на обвиняемите лица. Ефектът от тези протести е налице – победа. Има някои неуредености в закона срещу изпиране на пари, които продължават да пречат на нормалната търговска дейност и оборот в България. Те са свързани с отказа на банките да разкриват банкови сметки, тоест, да отварят банковите сметки на чужди граждани.

Според Вас, бизнесмени към които има съмнения, че са прали и продължават да перат пари за определени политически организации и хора овластени, трябва ли да се разследват от самото начало на забогатяването си? Доколкото ни е известно от НАП им  правят проверки 10 или 15 години назад. Това не е ли удобна вратичка за измъкването на тези хора от закона. Или който крал-прал, пито-платено? Трябва ли промени на закона в тази посока?

Вие сте прави. Хората не ги интересува, дали първият милион е изкаран по законен или незаконен начин. Или дали е направен преди две, или двайсет години. За тях тези бизнесмени не са чисти.

Но, пак се връщам на това, че България е с претенции за законова, демократична държава. И по отношение на всяко едно деяние и престъпление има давност. Не е случайно, че НАП се е спряла на този период в който извършва проверките. Има една давност, която е точно десет години.

Но, от чисто човешка гледна точка, сте много прав. Би било оправдано, да можем да се върнем тридесет години назад. И да поискаме сметка на незаконно забогателите. Да поискаме да дадат обяснение, от къде са направили началния си капитал и милион.

Това към настоящия момент е технически невъзможно. Още веднъж казвам, че законово спазвайки основни принципи в правото за давност, се намесват в това отношение. Така голяма част от сенчестите бизнесмени на прехода се измъкват, изплъзват от това да им се потърси персонална отговорност.

За голяма част от тях обаче, престъпните навици умират трудно. Има огромна част от тези олигарси, сенчести бизнесмени и не толкова крупни, които продължават да работят в сенчестите части на бизнеса. И една добре работеща държавна, съдебна система – прокуратура, икономическа полиция, разследващи органи ,ДАНС и т.н., може да им потърси отговорност. Нищо не е загубено.

А, що се отнася за прането на пари, Вие казахте нещо, което обръща схемата. Вие казахте бизнесмени, които перат пари на политици. Но, това е точно обратното, образно казано.

Първо бизнесмените стават сериозни бизнесмени и олигарси. После, започват да търсят варианти и контакти с политици за да направят нужното, за да изперат и запазят своите пари. Давам пример със скандала преди три години с Васил Божков. Тогава стана ясно, че с лобистко прокарване на закони за хазарта и затваряне на очите от тогавашния финансов министър Горанов, беше допусната възможност едрите фигури в хазартния бизнес да не плащат данъци в огромни размери. Мисля, че ставаше въпрос за суми от няколко милиарда – щети за държавата.

Корупционната схема върви в обратна посока. Почва от бизнесмени, които са забогатели незаконно, които, разраствайки се, стигат равнището на олигарсите, започват да търсят политически чадър.

Другият пример е Дилян Пеевски. Той до преди шест години беше известен, като сина на шефката на тотото в България. После за кратък период от време стана един от крупните олигарси в страната. Появиха се политически апетити. И сега за голяма част от хората името Пеевски се свързва автоматично с ДПС.

Един интересен казус през последните години е често преекспониран от обществото – бизнесът с канабис. Легалният бизнес с трева. Какво мислите за евентуално предложение за легализиране бизнеса с медицинска марихуана?

Темата е много широка и интересна. Първата стъпка в отглеждането на индустриален коноп е вече е направена. Отглеждането на коноп за индустриални нужди е законово. Става след едно разрешение, което се издава от Министерството на земеделието и проверка на ДАНС.

Имайки предвид това, което се случва в цяла Европа и още повече в Щатите. Смятам, че рано или късно ще се стигне до легализация на отглеждането на марихуана за медицински нужди. Това се дължи на научните изследвания, които след дълги години показват, че марихуаната отглеждана за медицински ползи, е много ефективна при борбата с много заболявания.

Има много информация, научна, медицинска, че индийския коноп е от полза в лечението на ракови заболявания, детска церебрална парализа. Има облекчаващ ефект при силни болки и т.н.

Аз самият не употребявам марихуана. Това не е моят начин на забавление. Напротив! Считам, че трябва да има жесток контрол за ползването и от непълнолетни, малолетни и въобще от лица под 18 години, с изключение на тежки медицински случи и след изрично предписание от специалист.

Но, при все, че има доказано положително въздействие при много болести – трябва да има легализация. Тази легализация не бива да става изведнъж. Не бива да е абсолютно пълна, но ми се струва, че както всички европейски страни, така и ние вървим в тази посока.

Ще видим ли адвокат Ошавков в следващия парламент? От коя политическа партия или не обичате партийното номадство?

О, не съм партиен номад! В никакъв случай. До настоящия момент съм член само на една политическа партия  – Движение 21.

Не виждам разрешаването на тази политическа криза в предсрочни избори. Не смятам, че едни такива избори ще разрешат трайно политическата криза. Колкото и черногледа да е моята прогноза, а аз съм оптимист, това няма да са последните избори.

Смятам, че догодина пак ще сме свидетели и участници в нови избори. На есен ще сме свидетели на един неуспешен парламент, няма да бъде съставено мнозинство. В най-добрия случай ще сме свидетели на едно съставено програмно правителство.

Обществото в България се измори от избори и от този вид парламентаризъм, който е сега в България.

И навярно е много вероятно да отидем в посока президентска република. За момента няма политическа партия, която да го е обявила съвсем ясно, но смятам, че обществените настроения отиват в тази посока.

Хората не само, че са загубили доверието в политическите партии, но искат да видят субект, който носи персонална отговорност. Към настоящия момент, отговорността за всяка една парламентарна криза се е размила.

Готвят се нови и нови политически проекти, но това ще доведе до силна умора и хората в България ще искат да видят една силна ръка. Дали ще е добре или зле, не мога да кажа. Но смятам, че ще бъдем свидетели на едно движение в тази посока. Другото важно, което трябва и най-вероятно ще видим е засилването на мажоритарния елемент при избори на политици. Хората вече искат да видят свой народен представител, който носи лична политическа отговорност и отговаря за своите действия и гласувания в НС  – лично пред тях. Тоест, при него ще има възможност за отзоваване на депутати. Обществените настроения са в тази посока.

Ошавков като въстаник

Скоро Ви видяхме в ново амплоа, това  на артист във филма на Максим Генчев – „Христо Ботев“. Играете въстаник? Да очакваме ли да Ви видим и в новия му филм за Иван Александър, който предстои да се снима?

Аааа, не се приемам за артист. Участието ми беше случайност. С Максим Генчев бяхме колеги в НС и просто той ми предложи. Това за мен беше едно неописуемо удоволствие. Още повече, че филмът се оказа супер успешен. Нямам амбиции в посока актьорско майсторство. Нямам и предложение засега от Максим Генчев за следващия му филм. От разговори с него знам, че започва снимане на филм за Иван Александър и голямата му любов – еврейката Сара от която се ражда последния наследник на трона, преди падането на България под турско робство.

Но, нямам още предложение от него за някаква роля във филма му. Разбира се, че ако ме покани – отивам да играя веднага.  Обичам българската история, българските исторически филми.

За предстоящите парламентарни избори все още не съм взел решение, дали ще участвам или не. Искам да добавя, че към момента българските политически партии, които се боричкат за власт. Не могат да артикулират една алтернатива, която да предложат на българското общество.

Интервю на Янчо Николов

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви