Унгария въвежда енергийно извънредно положение
Унгария въвежда енергийно извънредно положение

В сряда Унгария обяви енергийно извънредно положение, тъй като цените на изкопаемите горива в Европа продължават да се покачват драстично. Това съобщи ръководителят на кабинета на министър-председателя Гергей Гуяш. Съобщението дойде след заседанието на кабинета, председателствано от унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

„Европа най-вероятно няма да има достатъчно газ за есенния и зимния отоплителен сезон“, каза Гуяш. И, добави, че правителството предприема стъпки за защита на Унгария. Той разкри план от седем точки, който ще влезе в сила през август.

Правителството на Орбан нареди забрана за износ на енергийни източници. И премахна дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, използващи енергия над средните нива на потребление.

Гуяш подчерта, че целта е да се запазят запасите от природен газ преди отоплителния сезон. А потребителите, които използват повече от средното ниво, трябва „да направят потреблението си по-умерено или да плащат пазарната цена“.

Мерките, които включват също така и план за увеличаване на вътрешния добив на природен газ до 2 млрд. куб. метра от досегашните 1,5 милиарда, ще влязат в сила от август, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с енергия през зимата, каза шефът на кабинета на Орбан.

„Цените на енергията в Европа скочиха до небето в резултат на войната и санкциите“, отбеляза Гуяш, подчертавайки, че цената на електроенергията се е увеличила повече от пет пъти, докато цените на газа са скочили шест пъти, като „краят не се вижда“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви