КНСБ: По-висока линия на бедност
КНСБ: По-висока линия на бедност

Линията на бедността за следващата година да бъде 541 лева. А не 504 лева, както предлага правителството – за това настоява КНСБ. Според синдикалистите това се налага заради натрупаната инфлация и екстремното нарастване на цените в сегашната безпрецедентна криза. В момента официалната линия на бедност е 413 лева.

Според сметките на синдикалните експерти повишението на официалната линия на бедност на 541 лв. догодина с 30,9 % спрямо сегашната е обективното увеличение. А самата методика за определянето ѝ се нуждае от прецизиране.

Според КНСБ е крайно необходимо да се дефинират минималните потребности, които да гарантират социалния минимум на лице от домакинството. Необходимо е и да се прави ежегодна оценка на адекватността на размера на границата на бедността.

За целта е нужно съпоставка с целево разработена потребителска кошница, която да гарантира социалния минимум на лице от домакинството.

От синдиката не подкрепят предложението на правителството, линията на бедност да бъде 504 лв. през 2023 г., което е с 22% повече от сегашната.

В момента проектът на МС за определянето ѝ на това равнище е качен в портала за обществени консултации.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви