8 милиарда ще живеят на Земята наесен
8 милиарда ще живеят на Земята наесен

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември. Прогнозата е в доклад на ООН, публикуван по случай Световния ден на населението. Това предадоха Франс прес и ДПА. По оценки на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси Индия ще изпревари догодина Китай. И ще бъде най-многолюдната държава на планетата.

„През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.“. Това е изненадващата констатация в доклада, цитиран от БТА.

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г.

На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни – Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви