Ще има ли кабинет?
Ще има ли кабинет?

Избори в началото на октомври и консултации с партиите, ако ГЕРБ върнат мандата. Това обяви президентът Радев пред журналисти след завръщането си от Черна гора. До дни Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и по процедура той ще отиде в ГЕРБ-СДС.

От партията потвърдиха, че  връщат мандата моментално. Преди да връчи третия мандат за кабинет, държавният глава заяви, че свиква нов кръг от преговори с парламентарно представените партии.

След връчването на втория мандат, отделните партии имат повече време за консенсус. Ако обаче не се намери консенсус, президентът заяви, че най-очакваният вариант за провеждането на нови парламентарни избори е в началото на октомври.

Третият мандат отива при партия по преценка на Радев. Предварителните заявки вече започнаха. От „Демократична България“ заявиха, че дават премиерското място на представител на „Продължаваме промяната“, днес подобна заявка направиха от страна на БСП.

„На този етап най-важното след като се връчи мандата, да се реши дали има работеща формула, която ще даде устойчиво мнозинство, което ще позволи да се изпълни програмата. Ако има такава форма, вече на следващия етап ще говорим за номинация за премиер“, каза Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

„В България са нужни предсрочни избори. Ако променим това решение, ще ви го кажем“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Напълно логично ми звучи премиерът да бъде излъчен от „Продължаваме промяната“ с разговори с партньорите от сегашната коалиция“, коментира Владислав Панев от „Демократична България“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви