Само за един договор на
Само за един договор на "Хемус" - надписване с 18 млн.

Завишение на сметките от 18 073 247 лв. само в една инхаус процедура по договор на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД за строежа на автомагистрала „Хемус“. Това е открила Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви директорът й Стефан Белчев пред бТВ. Допуснато е и заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

„При нашия преглед на договорите от „Автомагистрали“ с подизпълнителите се доказва, че това са огледални договори на тези, които АПИ е възложила на „Автомагистрали“. Това е заобикаляне на закона“, каза Белчев.

Глобените кметове си плащали глобите само с нашите пари.

От думите му стана ясно, че глобени от АДФИ кметове са плащали санкциите си с пари на общината. Във ведомството са установили, че след наложена глоба при тях постъпват пари не от сметката на санкционирания кмет, а от тази на общината, въпреки че отговорността винаги е лична.

Тепърва ще се правят проверки дали кметовете са възстановявали парите към бюджета.

Белчев призна, че докладът на АДФИ за откритите нарушения на договорите по възлагане на строителство на автомагистрала „Хемус“ стана повод за размяна на реплики от страна на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовото министерство. На партийно мероприятие в Бургас през уикенда Борисов обяви, че агенцията не е установила никакви нарушения. Предполагаемо, бившият премиер пак се е объркал.

От министерството пък отговориха, че има „ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на участъци от АМ „Хемус“.

Стефан Белчев обясни, че са извършени пет проверки в АПИ от началото на 2021 г. до момента. Четири от тях са възложени от Софийската градска прокуратура и Спецпрокуратурата. Има и една от финансовия министър. АДФИ работи по указания на държаното обвинение, уточни Белчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви