Изложбата

Представянето на изисканата изложба “Dangerous Beauty” /Revisited/ в Бургас се превърна в пърформанс-спектакъл. Експозицията е разположена в двете изложбени зали на Центъра за съвременно изкуство и библиотека, на ет.0 и ет.4, и представя произведения на 31 световноизвестни творци-жени, сред които са и 10 българки.

Изложбата ще бъде „жива” и непрекъснато ще се променя, обновява и размества. Предвидено е да се разпръснат творби в коридорите, а също и в отдел „Изкуство”. Това пространство ще се превърне в една динамична културна среда и всеки път ще въздейства по различен начин на своите посетители.

Експозицията ще бъде отворена с работното време на Библиотеката /до 24.00 часа/, което я превръща в първата в страната изложба, която популяризира изкуството до полунощ. Това стана ясно по време на пресконференция днес.

„В Бургас се чувствам себе си, аз се влюбих в този град, затова и откриването на тези две знакови изложби, на които съм куратор – “Dangerous Beauty” /“Опасна красота“/ с официално откриване днес и „347 Suite“, най-голямата серия от офорти на Пикасо с откриване на 14 юли в КЦ „Морско казино”, не е случайно.

Моята цел е да пробуждам съзнанието на хората тук, да разпространя изкуството сред младите. Пикасо е всеизвестен гений. “Dangerous Beauty” представя творбите на над 30 талантливи жени и се получава истинско културно танго”, сподели известният меценат и куратор Стефан Стоянов по време на среща с медиите в морския град и подчерта подкрепата, получена от кмета на Бургас Димитър Николов.

Експозицията ще бъде открита официално днес, 12 юли, от 19.00 часа, а входът е свободен.

„От тази година Община Бургас стартира нов механизъм, който разшири културното съдържание на събитията. Тази изложба е една от проявите, финансирани по този начин”, каза Диана Саватева – заместник-кмет ‘Култура, туризъм и спорт” в Община Бургас.

Сред експонираните творби са тези на известните авторки Тамара Де Лемпика, Марина Абрамович и Айдан Салахова.

На срещата присъстваха още Рамина Салдахан, с която Стефан Стоянов се запознава на Венецианското биенале, където са изложени нейни творби. Тя гостува за първи път в България и сподели, че е вдъхновена от хората и културата на Бургас.

„ Темата „Опасната красота“ символизира нещо, което привлича, но  първо трябва да имаш смелост да му се отдадеш”, сподели още Рамина Салдахан. Заедно с нея бе Вероника Михалева, 24-годишната художничка е най-младият автор, който участва със свои творби в “Dangerous Beauty” /Опасна красота /.

“Dangerous Beauty” /Revisited/ е изложба, съставена от жени художници. Произведенията на 31 творци, сред които са световно известните Тамара де Лемпика, Габриела фон Хабсбург, Марина Абрамович, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др., както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургаската публика в периода от 12 юли до 31 август 2022 г.

Експозицията ще бъде подредена в Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека, гр. Бургас. Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява известни творци като Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, АйданСалакова, Зураб Церетели и др.

„За първи път в България ще бъдат показани творби на световно известни автори като Марина Абрамович, Рамина Салдахан, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са изключително провокативни творци, чиито произведения винаги фокусират обществения интерес.

Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкова любопитни, още повече че това е изложба, в която българските творци също заемат централно място.

Бургаската публика ще види произведенията на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и др. – все талантливи автори, чието творчество заслужава да е в центъра на международното изкуство това лято.

Причината отново да избера Бургас, за да покажа световното изкуство, е че скулптурите на Габриела фон Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската публика миналата година, направиха истински фурор.“, разказа кураторът на DangerousBeauty /Revisited/ Стефан Стоянов по време на презентацията на различните автори и творци в пространствата на Центъра.

Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията DangerousBeauty /Revisited/ ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва енергията на феминизма, за да постигне целите си.

Жените -творци са спокойни и обрани, но грациозно и поетично захвърлят оковите като същевременно не позволяват битките им да бъдат премълчавани.

Те творят главно чрез своето минало, за да покажат с лекота бъдещето и са благодарни за напредъка на феминизма, като с готовност актуализират неговата изразност.

Изложбата DangerousBeauty /Revisited/, организирана от PublicArtFoundationи ArtAgency се стреми да се помири с непримиримото като отхвърля черното и бялото, и увековечава сивото, което всъщност е разковничето на пълноцветния живот.

Артисти:

Айдан Салахова (https://www.aidans.ru/en/)

Алмагюл Менлибаева(http://www.almagulmenlibayeva.com/)

Ангелика Кринзингер (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Боряна Петкова (http://boryanapetkova.com)

Боряна Роса – https://boryanarossa.com/

Кармен Калво (http://www.carmencalvo.es)

Сесилия Глазман (https://www.ceciliaglazman.com/)

Даниела Костова (https://danielakostova.com)

Габриела фон Хабсбург (https://habsburg.de/en/)

Хедър Бенет (http://www.heatherebennett.com/homepage1.html)

Хода Тавакол (http://hodatawakol.com/works)

Ида Таубе (https://www.rbth.com/travel/334829-chukotka-life-photos)

Искра Благоева (https://www.iskrablagoeva.com)

Ив Тошайн (https://iv.toshain.com/)

Ивана Ивкович (https://www.eugster-belgrade.com/artists/ivana-ivkovic/)

Якоб Лена Кнебл (https://biennalekneblscheirl.at/,​​https://biennalekneblscheirl.at/)

Калин Серапионов (https://serapionov.info)

Леонора де Брос (https://awarewomenartists.com/artiste/lenora-de-barros/)

Мариела Гемишева (http://www.marielagemisheva.com/projects.html)

Марина Абрамович (https://en.wikipedia.org/wiki/Marina_Abramovi%C4%87)

Марта Трифонова

Миряна Тодорова (http://miryanatodorova.com/#palaceoutofsheds)

Ния Пушкарова (https://www.galerie-krinzinger.at/artists/17163/angelika-krinzinger/works/)

Рамина Саадаткхан (https://www.saatchiart.com/romi_khan)

Росица Гецова – https://openartfiles.bg/bg/people/1911-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%B0

Сама Алшаиби –https://www.samaalshaibi.com/

Сара Абасиан- ​​https://mohsen.gallery/artists/sara-abbasian/

Стефка Георгиева

Тамара де Лемпика – https://www.delempicka.org/

Трине Лине Недреас (https://www.nedreaas.org/)

Вм НОТСЕЙФ – https://www.vmnotsafe.com/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви