Препарати

485 кг контрабандни препарати за растителна защита задържаха митническите служители на Митнически пункт Лесово. Недекларираните инсектициди са открити при три отделни митнически проверки на превозни средства с българска регистрация, влизащи в страната от Турция.

При първия случай на 07.07.2022 г. на МП Лесово пристига на входящо трасе от Турция лек автомобил с българска регистрация, управляван от български гражданин с инициали А.Ч., който е заявил, че не внася нищо за деклариране.

При извършената митническа проверка инспекторите откриват в багажното отделение на колата 380 пакета по 1 кг препарат за растителна защита, всички с надписи MOSPLATE 20 SP.  Според първоначалната експертиза от вещо лице препаратът е концентриран инсектицид с обща стойност близо 100 000 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Други 15 кг контрабанден препарат за растителна защита са открити от митническите служители в пътнически микробус, също с българска регистрация. Превозното средство е пристигнало на МП Лесово на 08.07.2022 г. на път от Турция за България.

В зоната за митнически контрол шофьорът и пътниците  са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват под задната седалка 15 пакета по 1 кг препарат за растителна защита с надписи EFFORE 20 SP.

Установено е, че контрабандният инсектицид е собственост на шофьора на микробуса – български гражданин с инициали Н. Д. Срещу него е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Още 90 кг контрабанден препарат за раститeлна защита в пакети по 1 кг с надписи FERBIS NO-FLY 20SP  е открит при митническа проверка в кабината на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в България от Турция на 09.07.2022 г. Срещу шофьора, български гражданин с инициали Ф.Ф., също е съставен акт за установеното административно нарушение.

Общо 6766.2 литра и 1200.6 кг препарати за растителна защита са задържани от служителите на Агенция „Митници“ само за първите шест месеца на годината –  януари – юни 2022 г. Установени са 77 нарушения.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви